2015. április 9., csütörtök

Hatodik Történet


Kulcs csomag: 3. csomag
Florean Fortescue Fagylaltszalonja, Ősz, Ezüst csat, Imperio, „A fej gyönge percei a szív legszebb órái.” (Móra Ferenc) Titkos kulcs: Farkasvakság.
Szereplőpáros: Lily Evans – James Potter
Kategória: Humor, dráma
 
Korhatár: 16
Figyelmeztetések: szereplő halála
Jogok: Ezúton köszönöm J. K. Rowlingnak, amiért létrehozta ezt a hatalmas birodalmat, és hogy megszerettette velem az olvasást és az írást. Nélküle ez - a fanfiction kategóriába sorolható – történet sohasem született volna meg, minden szellemi tulajdon Őt illeti.
 Leírás: A nosztalgiázás jó dolog, sokszor sok ember gondol vissza a régi szép emlékekre, hogy elfelejthesse a jelen nem tetsző részét. Te mire gondolnál vissza, hogyha tudnád, hogy ez lesz életed utolsó felidézett emléke? Mit tennél meg azért, hogy ne ez legyen az utolsó?
A Potter házaspár mindent megtett.
Megjegyzés: A szervezők semmilyen módon nem vállalnak felelősséget az író történetének helyesírásáért és egyéb hibáiért.





Nosztalgia


Godric’s Hollow, 1981. 08. 03.

– James! – kiáltott Lily Potter a férjének, aki éppen valami „szörnyűséget” művelt a konyhában. A hangokból ítélve esélyes volt, hogy… Ne. Lily inkább nem akartam tudni.
– Igen, Őzikém? – kérdezte olyan mézes-mázos hangon a férfi, hogy Lily biztos volt benne: valamit összetört.
– Jajj, James! – korholta, amikor meglátta belépni Harryvel a karján: a kisfiú arca és rugdalózója csupa liszt volt. James követte felesége tekintetét, és elkerekedett szemmel vette észre, hogy mit felejtett el. Egy gyors pálcamozdulat után - az immáron lisztmentes – Harryt átadta anyjának. A kócos hajú fiúcska azonban valami egészen mást szeretett volna csinálni:
– Sepjű! Sepjű! – sipította, és természetesen apja fülig érő vigyorral vette elő a játékseprűt, amit Siriustól kapott a kisfiú a születésnapjára.
Lily sóhajtott egyet, és belátta, hogy neki kell újra átolvasnia a Tapmancsnak írt levelet, Jamesre nem számíthat. Nem volt azonban ideje a papírt kézbe fogni: Harry sikítva száguldott el az egyik polc mellett, és hatalmas csörömpölés követte útját: a Petuniától kapott váza a földön hevert ripityára törve. James késve futott a kis ördög után, és látva, hogy mennyire boldog a férfi, Lily szíve összeszorult. Régen látta már ilyen önfeledten vidámnak a férjét.
A nő a levélre pillantott, és összegyűrte azt. A nagy része úgyis csak közhelyes „hazugság” volt. Sirius ennél többet érdemelt. Lily felállt, és készített pár képet a seprűn lovagoló kisfiúról, és az utána rohanó Jamesről…

Gyönyörű volt a godric’s hollow-i este, az eget egy felhő sem takarta el. Harry a kis gyerekágyban aludt, James pedig a nagy franciaágyon kiterülve. Lily finoman végigsimított a kusza üstökön, és halkan kiosont a szobából.
A házat barátságos csend és nyugalom vette körbe, szinte érezte is a sötétben a ragyogó zöld szempár tulajdonosa, hogy a Fideliusz-bűbáj itt van, és megvédi őket. Ugyan már! – szólt magára, hiszen ez egy buta gondolat volt. De mégis… Volt valami megnyugtató a tudatban, hogy Albus Dumbledore varázslata védi őket.
Lent a konyhában Lily gyertyát gyújtott, és elkezdte írni a levelet Siriusnak:

Kedves Tapmancs!
Nagyon-nagyon köszönjük az ajándékot, amit Harry születésnapjára küldtél! Mind közül annak örült a legjobban. Egyéves létére már játékseprűn röpdös, és ha látnád, hogy ragyog a boldogságtól – mellékelek is egy fényképet róla. Igaz, nem tud fél méternél magasabbra emelkedni, de már kis híján végzett a macskával, és összetörte azt a rém ronda vázát, amit Petunia küldött karácsonyra (a legkevésbé se sajnálom). James persze ezt rettentően viccesnek találta, azt mondja, híres kviddicsező lesz a fiából, de hát el kellett pakolnunk az összes dísztárgyat, és le se vehetjük a szemünket a gyerekről, mikor nekilódul.
A születésnapot szűk körben, csendesen ünnepeltük, csak mi voltunk itt meg az öreg Bathilda, aki kezdettől fogva nagyon kedves volt hozzánk, és imádja Harryt. Sajnáltuk, hogy nem tudtál eljönni, de persze első a Rend, és Harry amúgy is túl kicsi ahhoz, hogy felfogja, mi a születésnap.
James nagyon rosszul viseli a bezártságot, igyekszik nem mutatni, de én látom rajta – a varázsköpenye még mindig Dumbledore-nál van, úgyhogy most kis kiruccanásokról se lehet szó.
Gyere el, ha tudsz, nagyon örülne neki. A hétvégén járt nálunk Farki, kicsit levert volt, biztos megviselte, ami McKinnonékkal történt. Miután hallottam, én is végigsírtam az estét.
Bathilda majdnem mindennap benéz. Bűbájos öreg hölgy, és elképesztő dolgokat mesél Dumbledore-ról – Dumbledore nem repesne az örömtől, ha hallaná, miket! Nem is tudom, mit vegyek komolyan ezekből és mit nem, mert például annyira hihetetlen, hogy Dumbledore és Gellert Grindelwald valamikor barátok voltak. Szerintem Bathildának nincs már ki minden kereke.

Szeretettel ölel
Lily *

A nő letette a pennát, és újraolvasta a levelet: az igaz volt az utolsó szóig. A mai vázatörés után tényleg el kellett az összes dísztárgyat tüntetniük, James tényleg kezdett magába fordulni, és Bathilda is igazán furcsa volt.
Lily sóhajtott egyet, majd az ígért képpel együtt összecsavarta a pergament, és a már levél megírásának kezdete óta várakozó gyöngybagoly lábára erősítette az üzenetet. Megcirógatta az állat fejét, aki finoman belecsípett az ujjába, majd kiröppent a nyári éjszakába a nyitott ablakon át.
A távolodó szürke pontot figyelve Lilyt rengeteg emlék rohanta meg azokból az időkből, amikor még nem voltak ennyire vészterhesek a napjaik, amikor még nem kellett elbújva élniük. Majdnem hangosan felnevetett, mikor eszébe jutott az utolsó tanév, és az akkor elkövetett sok-sok butaság…


Roxfort, 1977. 09. 12.

Az idei új Sötét Varázslatok Kivédése professzor halkan, monoton hangon beszélt az ellenvarázslatokról. James a szemeit forgatta, és a hátsó sorban ülő Lily Evans felé kacsintott egyet. A lány felszegte fejét, és maga elé kapta a könyvét. Csak a homloka látszódott ki, amely lassan a haja színét kezdte közelíteni. Sirius Black vonyítva felnevetett, majd figyelmét a professzor felé fordította.
Peter Pettigrew óvatosan oldalba bökte a padtársául szolgáló Remust, így már ketten figyeltek a Griffendél két legjobb – és ugyanakkor legidiótább - hajtójára. Sirius és James (vagy James és Sirius? Jó kérdés, a sorrenddel vigyázni kell, nehogy a Tekergő uraságok magukra vegyék) pálcáikkal bonyolult figurákat bemutatva nonverbálisan varázsolt, és tekintetük félreérthetetlenül a táblánál álló tanerő hátára szegeződött.
Nem telt bele öt perc, és a folyosó visszhangzott McGalagony üvöltésétől.

A klubhelyiség már csendes volt, amikor nyílt az ajtó: két Tekergő lépett be rajta. Remus Lupin karba tett kézzel állt meg barátai előtt.
– Most komolyan, mire volt jó, hogy szerencsétlen Gaist professzort már a második héten kikészítettétek? Miért kellett… - mondta volna a Prefektus, de Tapmancs sunyi vigyor kíséretében fojtotta bele a szót a fiúba.
– Miért kellett krétaporral összekenni? Miért kellett ráönteni a folyosón talált ezer éves nyálkát? Miért tettek már megint valami rosszat a második héten? Mr. Potter, Mr. Black, válaszokat várok! – sipítozta a magas fiú McGalagonyt utánozva.
– Ugyan már, te kutya! Nem is így mondta. Egyél egy doboz kekszet, és hagyd meg nekem a sztorit – tolta félre szőrös haverját James egy vigyorral, és hosszasan figurázni kezdte házvezetőjük szidalmait. Sirius nem sértődött meg, ugyanis tényleg kapott egy doboz kutyakekszet hallgatásáért.
A klubhelyiség még éjfélkor is visszhangzott a négy fiú velőtrázó nevetésétől.

Roxfort, 1977. 10. 13.

Hűvös hajnal köszöntötte a roxforti birtokot, a kastély halvány ködbe burkolózott a hideg elől. Bent az épületben kellemesen meleg volt a korai óra ellenére, a nap még nem kelt fel. Mindenki békésen aludta az igazak álmát, amikor…
– ÁGAS! – ordította egy mély hang James arcával szemben. A fiú szemei kipattantak, de szemüvege nélkül nem látott szinte semmit sem, így a szőrös arc - amely betúrta magát az arca elé - sokkal rémisztőbbnek hatott, mint amilyen valójában volt.
– Ááá! – ordította a fiú, és gondolkodás nélkül egy Stuporral jutalmazta meg azt a szőrös valamit, ami felébresztette. Amint látóteréből eltűnt a kellemetlen „ébresztő” feje, felkapta a szemüvegét, így láthatóvá vált számára, mit tett.
Legjobb barátja a szemközti ágy baldachinjába gabalyodva tekergett a földön, miközben hangosan szitkozódott.
– Hülye agancsos barom… Nesze neked… Majd én… -dohogta.
– Ugyan már, te kutyaeszű! Miért kellett felkeltened?! Hiszen még hajnal van! – mordult vissza James. Sirius sértődötten nézett rá, pont mint egy öt éves, akinek elveszik a kedvenc játékát.
– Én megmondtam, hogy elvették az eszét – szólt Holdsápnak, miután végre kikászálódott a vörös anyagból, és levette a szőrös szakállat.
– Hmm… - mormogott Lupin, James pedig érthetetlenül nézett rájuk. Mivel mindketten hallgatásba burkolóztak, Féregfark felé fordult:
– Mi történt? – kérdezte talán egy picit erélyesebben, mint ahogyan azt kellett volna.
– Izé, James semmi, csak… - harapdálta a szája szélét a kövérkés arcú, szeretnivaló fiúcska. Óvatosan Ágas felé sandított, és annak pillantását látva gyorsan lesütötte a szemét újra. – Nem történt semmi… Vagyis amióta bele vagy zúgva Lilybe teljesen, azóta nem, és…
Nem tudta befejezni a mondatát. James egy gyors pálcamozdulattal elnémította, és két értelmesebb barátja felé fordult.
– Mi van? – kérdezte értetlenül.
– „A fej gyönge percei a szív legszebb órái.” – szólt bölcsen Remus, majd a plafont kezdte bámulni egy olyan arckifejezéssel, amit James nem tudott értelmezni. Kezdett elfogyni a türelme, így szikrázó pálcával indult meg Sirius felé.
– Na ide figyelj, te nagyra nőtt eb! Most már mondd meg végre, hogy miért kellett felkeltened hajnalban, hogy miért kellett megszakítanod az álmomat, amiben éppen Lilyvel… Khm. Szóval ami egy jó álom vo… – James hangja nem hallatszott, ugyanis mindhárom fiúból egyszerre tört ki a nevetés. Röhögtek, és Ágas nem értette, hogy min. Lefagyva állt a kör alakú toronyszoba közepén, miközben barátai kuglibábukként dőltek jobbra-balra.
Nagy sokára Remus összeszedte magát, és a tőle már megszokott, mindent tudó arccal beszélni kezdett.
– James, tudod, hogy milyen nap van? – kérdezte.
– Uhm… - gondolkozott a fiú, majd rávágta a választ – Csütörtök!
– És azt tudod-e, hogy hányadika van? – nézett Holdsáp újra barátja felé.
– Azt nem. Tudod te is, hogy csak akkor tudom, hogy hányadika van, amikor… - James hangja elhalt, és kívülről is látni lehetett, ahogyan a lámpa felgyullad a fejében.
– Csütörtök tizenhárom? – nézett elkerekedett szemekkel körbe. Tekergők révén a péntek tizenhármak csupán átlagos, a jóslástan tanár által végigvisított napok voltak. De a csütörtök tizenhármak! Azok felértek egy április elsejei bolondok napjával. Elvégre Tekergőkként kutya (illetve szarvas-, vérfarkas-, és patkány-) kötelességük volt valami vicceset csinálni, csupán kellett hozzá egy kőbe véshető dátum.
– Aha, te agancsos barom – vigyorogta Sirius, és felkászálódott a földről. – Annyira szerelmes vagy, hogy elfelejtetted – duzzogott még egy kicsit. – Komolyan! Menj most már oda hozzá, és rendesen, normális emberi lény módjára valljál neki szerelmet az órai kacsingatások helyett! Lassan már kacsintással tudtok du…
- Sirius! – förmedt rá Remus, majd végül mind a négyen nevettek.

A hajnal első sugaraira ébredt fel Lily a lányok tornyában. Gyorsan, hang nélkül felöltözött, és kisurrant a szobából anélkül, hogy felkeltette volna a többieket. Ha csütörtök tizenhárom, akkor a Tekergők valami nagy hülyeséget csinálnak – ő ebből szeretett volna kimaradni, így úgy gondolta, még korán kisurran a klubhelyiségből.
Halkan lesietett a lépcsőn, majd a semmiből egy lepel hullott rá, és egy kábító átok érte, majd minden elsötétült…

Lily nehezen nyitotta ki a szemeit, és azonnal tudatosult benne a dobhártyaszaggató üvöltés. James Potter mérges volt, de nagyon. Nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illette barátait, majd miután azok elpárologtak, a lány felé fordult. A homlokára tette a kezét, és tőle szokatlan módon, lesújtottan állt egy helyben.
Lily óvatosan feltápászkodott a földről, félredobva a leplet, amit rádobtak még az átok előtt. Mivel a fiú nem szólt semmit sem, elindult vissza szó nélkül a lányok hálója felé, amikor…
– Lily, kérlek – szólt egy halk hang, és gyengéd kéz ért a vállához. Lily? Hogyhogy nem Evans? Ebbe meg mi ütött?
– Igen? – fordult vissza a lány, tettetett haraggal kérdezve.
– Én… - kezdte James a földet nézve. – Én csak… - szólt, és óvatosan a zöld szempárba nézett. – Sajnálom – sóhajtotta lesújtottan. Lilyben egy világ dőlt rommá, és egy új épült fel azonnal: a bunkó James Potter és a kedves James Potter formájában. Mi van, ha tényleg… Ha tényleg szeret? A lány megijedt saját gondolatától, így csak állt megkövülve a Tekergő előtt.
– Jóvá tehetem valahogyan? Szeretnél valamit? – kérdezte James, de mielőtt Lily válaszolhatott volna, egy csábos hang szólt közbe az ötödéves lányok szobája irányából.
– Jamie – dorombolta a hirtelenszőke lány. – Este együtt… Tudod mire gondolok – énekelte alattomosan, majd amilyen hamar jött, olyan gyorsan el is tűnt az ajtóban.
Lily úgy érezte magát, mintha egy vödör vizet öntöttek volna a nyakába.
– Fagyit, Potter. Azt szeretnék, hogy lehűthessem vele a kis barátnődet! – süvítette a lány, majd kiviharzott a klubhelyiségből.

Roxfort, 1977. 10. 31.

– James, ez őrültség! – mondta már vagy ezredjére Remus, de James hajthatatlan volt.
– Nem, nem az. És eljöttök velem mindannyian, mert ti – bökte mellkason Holdsápot és Siriust – csesztétek el nekem! – Hangja nagyon komoly volt, még Tapmancs sem szólt egy szót sem.
– Hol van Farki? – kérdezte James, kizökkentve a többieket az őrült tervét érintő vitából.
– A gyengélkedőn. Madam Pomfrey nem engedi ki. Még mindig nem tudják, hogy mi az oka annak, hogy esténként nem lát rendesen.
- A fenébe is, akkor nélküle megyünk! Jöttök velem Fortescuehoz, és kész.

Remusnak bele kellett törődnie a sorsába: Sirius nagyon akart menni, így esélye sem volt arra, hogy otthon maradhat. Jamesszel az élen célba vették Roxmortsot, ahová a többi roxfortos diák is tartott. Halloween volt, és egyben az idei első roxmortsi kirándulás napja is.
Hamar a városba értek, de ezúttal nem a titkos alagutak valamelyikét használták, hogy senkinek se legyen feltűnő: három diák eltűnt egy pár órára.
Éppen befordultak volna egy félreeső utcába a falu szélén, amikor szembe jött velük Lily és egy barátnője. A zöld szemű lány homlokráncolva nézett rájuk, nem értette, miért akarnak bemenni egy olyan utcába, ahol csak házak vannak.
– Ti meg hová készülődtök? – kérdezte kérdőre vonóan.
– Az ígéret szép szó, Galambom – duruzsolta James. Nem kellett több pár másodpercnél, míg a lánynak leesett, hogy mire utal.
– Nem lehettek ennyire… - nem tudta befejezni a mondatát, ugyanis Sirius megpördült a tengelye körül. Lily feléjük ugrott, és keze éppen súrolta James köpenyét…

Nagyot huppanva érkeztek meg a King’s Cross pályaudvarra mind a négyen.
– Ááá! – ordított Sirius, meglátva a lányt. – Akkor ezért volt olyan nehéz! – nézett elgondolkozva, mire kapott egy tockost Jamestől.
– Elég legyen! – rivallt rá barátjára, és Lily felé fordult. A lány megelőzve mindhárom Tekergőt megszólalt.
- Nem vagytok normálisak! – mondta, és száját olyan pengevékonyra lapította, amilyet csak McGalagony tudott. – De… Ha már itt vagyunk, akkor együnk egy jó fagyit – tette hozzá lazán, tőle szokatlan stílusban.
– Ez az, kislány! – kurjantotta Tapmancs, és felkapta az ijedt lányt. Körbepördült vele, majd Ágas vadul szikrázó szemei láttára letette a földre.
– De Lily! Prefektus vagy! – szólt Remus, mire egy újabb McGalagonyt idéző pillantás lett a jutalma.
– Mintha te nem lennél az… Amúgy is, nem tudom, hogy kinek a haverja ez a két vadállat – mondta, kihangsúlyozva az utolsó szót. A lány azóta tudta a titkukat, amióta egyszer majdnem megölték Persleust.
A szokatlan négyes hamar a Foltozott Üsthöz ért, majd onnan rövid séta után az Abszol útra. Sajnos túl hamar érkeztek meg a fagylaltszalonhoz is, túl hamar tudatosult bennük: Mr. Fortescue ilyenkor már nem árul mogyoróvajas-epres fagylaltot, földimogyoró darabkákkal…
– Ajj, ne csorgasd már a nyálad ennyire, te veszett eb! Én is fagyit akartam enni! – mérgelődött James. A szólított az üres kirakat ablakát nyalta eléggé visszataszító módon.
– Menjünk vissza. Itt üres minden – mutatott körbe Remus. És valóban: a kastélyban könnyen elfelejtette az ember, hogy a külvilágban pontosan mi is zajlik. Hogy egyre több a Halálfaló, hogy a Sötét Nagyúr serege egyre erősebb, és erősebb…
Éppen indultak volna az Üst irányába, amikor erőteljes hang szólt utánuk:
– Mit keres erre ilyenkor négy roxfortos diák? – kérdezte a nő. Ránézésre a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozott: kis kosztüm, magas sarkú körömcipő és cicomás ékszerek díszítették. Lopva egymásra néztek a fiatalok, mindegyikük fejében ugyanaz járt: hogyan lehettek ennyire figyelmetlenek az egyenruhájukat illetően?
Mielőtt azonban bármi butaságot tehettek volna, az asszony közelebb lépett hozzájuk egy halvány mosoly kíséretében.
– Nem tudom, hogy mit kerestek itt, de jobban tisztelem annál Albus Dumbledore-t, mintsem galibát okozzak neki. – Azzal kivette az egyik ezüst csatot a hajából, és rászegezve pálcáját varázsolt valamit. – Menjetek vissza Roxmortsba most azonnal! Nem szabadna erre mászkálnia senkinek sem! Fogjátok a csatot, mintegy tíz másodpercen belül zsupszkulcsként repít titeket vissza.
Gondolkodni sem volt idejük, gyorsan mutatóujjukat a csatra tették, majd kisvártatva már érezték is a rántást a köldöküknél. Egy nem éppen színpadias landolást követően Lily Jamesen kötött ki keresztbe fekve. A lány gyorsan állt volna fel, de Ágas elkapta a karját.
– Megbocsájtasz, Lily Evans? – kérdezte hatalmasra nyílt barna szemekkel.
– Meg, te őrült szarvas! – sóhajtotta a lány, és szájon csókolta a meglepettségében mozdulni sem tudó fiút.
Örömüket, Sirius hangjának kizárása után egy finom köhintés zavarta meg. A földön ülve felkapták fejüket; fentről egy horgas orr gazdája nézett le rájuk.
– Uram, szólhatok? – kérdezte James azonnal. Dumbledore kis gondolkozás után érdeklődve adott lehetőséget.
– Benne vagyunk a sárkánytrágyában, igaz? – nézett fel az igazgatóra a fiú. Rajta kívül senki sem értette, hogy a mókán túl mire volt jó a kérdés.
Az öreg varázsló elmosolyodott, majd komoly hangon így szólt:
– Nem, Mr. Potter. A mai naptól a Főnix Rendjében vannak benne.


Godric’s Hollow, 1981. 10. 31.

A csodás Halloween, az utcákon önfeledten szaladgáló gyerekek zsivaja még elviselhetetlenebbé tette James számára a bezártságot. Már nagyon régen nem ment ki a házból, már túl sok idő telt el ahhoz, hogy megpróbálja örömmel viselni sorsát.
Az este lassan kezdett csak el csitulni, mindenki hazament az ünnepi vacsorára. Az asztalon lévő pulyka íze meg sem közelítette azt, amit egykor a Roxfortban ettek, de a nosztalgiázásra ez is tökéletes volt. A kis Harry a bölcsőben aludt a kandalló mellett, James és Lily pedig zavartalanul beszélgettek, felidézve a napot, amikor Albus Dumbledore felkínálta nekik a helyet a Főnix Rendjében. A napot, amikor kiderült, hogy Peter farkasvakságban szenvedett.
Lily fejét férje vállára hajtva ült a kanapén, mindketten a boldog emlékeken merengtek. Kisfiuk csendben aludt, a tűz halkan ropogott a kandallóban, majd…
James minden előjel nélkül felugrott, és az ablakhoz rohant. Lily nem értette, hogy férje mit érzékelt, de azt tudta, hogyha ilyet tesz, annak oka van.
– Itt van – szólt elsápadva a férfi, amikor visszafordult az ablak felől. – Kimegyek, feltartóztatom. Te fogd Harryt… - Nem fejezte be a mondatát. Pálcáját elszántan kivonta, és magabiztos léptekkel indult el az ajtó felé.
Lily a bölcsőhöz rohant, felkapta fiukat, és az emelet felé futott. James eközben nem érte el a bejárati ajtót, az kinyílt magától, és az ajtóban állt az az ember, az a romlott lelkű varázsló, akit senki sem szeretett volna a küszöbén találni.
Imperio! – átkozott James, de varázsa lepattant a nevető Sötét Nagyúrról. – Avada Kedavra! – ordította, de megint lepattant az átok az ajtóban álló férfiról. A hosszú ujjak a tiszafa pálcára fonódtak, nyílt a száj a varázslatra, majd James Potter holdtan terült el a földön. Gyilkos kacaj zengte be a házat.
Voldemort nagyúr átlépte a férfi holttestét, és nyugodt tempóban az emeletre sietett. Mert most véget vet az utolsó ellenségnek. Most végez mindörökre az ellenállással, és a világ ura lesz!
Lily barikádja semmit sem ért, a Sötét Nagyúr teljes életnagyságban állt a hálószoba ajtajában.
- Kérlek, csak Harryt ne! Ölj meg engem helyette! – rimánkodott, arcát könnycsíkok áztatták.
– Ostoba! – sziszegte Voldemort, és ölt. Végül az átokra emelte pálcáját, melynek következtében tizenhárom évet kellett várnia.
Lily Potter üveges szemmel terült el a földön, a Nagyúr testében lévő lélekdarab pedig ketté hasadva folytatta, illetve befejezte ördögi létét mindörökre.
Huszonnégy órával később országszerte többen emeltek poharat a halloween-i csodára, a kis túlélőre, miközben a Privet Drive 4. szám alatti lábtörlőn lévő sebhelyes kisfiú megmarkolta a róla eligazítást adó levelet.

*Részlet a Harry Potter és a Halál Ereklyéi c. könyvből



Vége



Szavazás

Arra szeretnénk megkérni titeket, hogy a pontokhoz fűzzetek hozzá egy néhány mondatos indoklást is, hogy az írók is tudják, miért kapták éppen az adott pontszámot. Köszönjük!
A nevetek mellé írjátok oda zárójelbe az oldal nevét /pl. (Merengő, Továbbvilág, FF-net stb.)/, ahol regisztrálva vagytok. Legalább 1 hónapos regisztráció szükséges az általatok megadott fanfiction oldalon ahhoz, hogy a szavazat érvényes legyen!
Minden kategóriában maximálisan 5 pont adhattok. 
Az adható legkevesebb pontszám az 1 pont, a legmagasabb pedig az 5 pont, de fél pontokat is használhattok. pl: 3,5 pont

A szavazásról bővebben itt olvashatsz!
Segítségként mellékeljük az Útmutatót is. Itt megtalálhatod a kulcsfelhasználással kapcsolatos alapkövetlényeinket.  

Emlékeztetőül mellékeljük az író által választott kulcs-csomag részleteit, a titkos kulcsát, és a szereplőpárosát.
Florean Fortescue Fagylaltszalonja, Ősz, Ezüst csat, Imperio, „A fej gyönge percei a szív legszebb órái.” (Móra Ferenc)
Titkos kulcs: Farkasvakság.
Szereplőpáros: Lily evans – James Potter

*Stílus:
*Kulcsok felhasználása: 3. csomag
- helyszín:
- évszak:
- tárgy:
- varázsige:
- idézet:
- titkos kulcs:
*Cselekmény:
*Választott Szereplőpáros:
*Szubjektív vélemény:


9 megjegyzés:

  1. Kedves Író!
    Először is, hadd köszönjem meg, hogy megírtad a történeted, és ezzel színesítetted a kihívást : ))

    *Stílus: 3 pont
    Nem éreztem elég egyenletesnek. A nosztalgikus részek ugyebár nagyon szomorkásak, bár jól kiegészítik a könyvből kivett részeket; a kitalált tanév ellenben jópofa, humoros. Hogy stílszerű legyek: olyan lett a stílusod, mint egy csoki-vanília fagyi.
    (Egy pár helyen maradt elírás, pl: „James Potter holdtan terült el a földön”, „egyszer majdnem megölték Persleust”. Nézd át még egy bétával!)

    *Kulcsok felhasználása:
    - helyszín: 3 pont.
    „Ne csak egyetlen mondattal intézd el a dolgot, legyen jelentősége a jelenetben az adott helyszínnek.” Most azon kívül hogy Sirius megpróbálja nyelvvel letakarítani a kirakatot, mit számít, hogy melyik üzletről lett volna szó?

    - évszak: 1 pont
    Egyértelműen kevés, a Halloween felemlegetésén kívül semmi őszi nincs a történetben.

    - tárgy: 3 pont
    „A tárgy esetében elvárjuk, hogy legyen valami jelentősége a történeted szempontjából.” khm-khm, határeset. (ez a nő egy titkos Főnix rendje tag volt?)

    - varázsige: 2 pont
    Egyfelől az útmutató szerint kétszer kell szerepelnie a varázsigének, másrészt viszont Imperio, minden idők legnagyobb fekete mágusa ellen???

    - idézet: 4,5 pont
    Kissé direkt felhasználás, viszont Remushoz illik az ilyesmi bölcselet, jó szereplő szájába adtad.

    - titkos kulcs: 2 pont
    Farkasvakság volt, igaz?
    Hát akkor pont peched van velem, mivel én is az írtam meg az ajándék történetemben, amit viszont itt nálad csak elsorvadni látok. (igen, tudom, hogy nehéz kulcs volt, én is szenvedtem vele)

    *Cselekmény: 2 pont.
    Megint azt mondanám, hogy túl gyors az egész, ráadásul a fejlécedben van egy mondat: „Nélküle ez - a fanfiction kategóriába sorolható – történet sohasem született volna meg…” ami miatt már az első olvasás után kiakadtam. Mint már a kritikám elején írtam, ez egy keverék, a canon, könyv idézése a saját kitalációddal bár időnként jól illeszkedik, de sajnos nagyon kevés a felépített világod, a fanfiction rész mind az egészhez viszonyítva, mind pedig a többi történethez.
    A történeted eleje és vége egyértelmű feldolgozás, pláne szó szerinti idézet, amihez képest csak három önálló jelenetet alkottál. Ne haragudj a szőrszálhasogatásért, de én nem voltam rest, kimásoltam az írásod egy word dokumentumba, és megszámoltattam, hogy mennyi szó a sajátod, mennyi Rowling átdolgozás. Két ezer szó vs ezer szó jött ki, és ez ahhoz képest, hogy a többiek mennyit írtak, de a történet arányait tekintve is, nagyon fura.
    Maga a drabble szerű ugrálgatás nem rossz, csak hosszabban kellett volna az írásod közepére koncentrálnod; lehetett volna még két-három jelenet az előző tanévből, amikor James ráébred, hogy beleszeretett Lilybe; és főleg valami átkötő rész kellett volna 1977. októbere és 1981. augusztusa közzé.
    Pont a lényeg, a szerelmi rész maradt el, hiába írtál nosztalgia címet, nekem itt iskolai napok felidézése volt kiolvasható, meg aztán némi családi emlék, de az, hogy miként jutottak el az esküvőig, a beteljesedésig, az kimaradt.

    *Választott Szereplőpáros: 3 pont
    Kicsit kevés ez a kelekótya James, okos Lily kapcsolat, bár az Őzike kifejezés nagyon találó volt, meg James álma is. (Nem ismétlem magam, többet olvastam volna még belőlük.)

    *Szubjektív vélemény: 3 pont
    Előre is elnézést kérek, Neked is egy nem jut, mégpedig elsősorban a cselekménynél leírt hibák miatt. Pedig jól írod a Tekergőket, ha legalább dupla ilyen hosszúra vennéd a középső részt, isteni lenne ez a történet. (Kicsit talán visszavehetnél Sirius kutyaságából, de nagyon nagyot röhögtem, én is kinézem belőle, hogy simán megeszik egy doboz kutyakekszet emberként is :D)
    Ui:
    „a Nagyúr testében lévő lélekdarab pedig ketté hasadva folytatta, illetve befejezte ördögi létét mindörökre.”
    Ezt esküszöm nem értem, hogyan gondolod, majd kifejthetnéd nekem bővebben a kihívás után.

    Lover (zsűritag)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Igazán aranyos, és hát meglehetősen tempós történetet alkottál. :-)

    Stílus: Volt benne pár helyesírási hiba, és néhol erőltetettnek, túlzásnak éreztem a kutya-szarvas stb. utalásokat, de összességében rendben volt. 4 pont

    Kulcsok felhasználása: 3. csomag
    - helyszín: Tetszett, ahogy bevitted a fagylaltszalont a történetbe a "hűtse le magát" résszel, és az is jó volt, hogy ezáltal képet kaphattunk az Abszol út állapotáról, azonban jelentősége nem volt a történet szempontjából, akár a talárszabászatba is mehettek volna. 3 pont

    - évszak: Bár az elején még nyár volt, a visszaemlékezésben, illetve a keret zárófelében már ősz, ezt a dátumokkal egyértelművé tetted. Egyszerű, de nagyszerű megoldás, számszerűen is megvolt a felbukkanása, azonban mint a többségnél, nálad is hiányoltam valami pluszt, ami azzal jár, hogy ez egy kulcs. 3,5 pont

    - tárgy: Minimalista, de nagyon korrekt megoldás volt, bár furcsálltam, hogy zsupszkulcsot csináltál belőle, mivel annak értéktelen, eldobható tárgyakat szoktak használni. Figyelemfelkeltő volt. 4 pont

    - varázsige: Csak egyszer írtad bele, és az is eléggé megkérdőjelezhető. Miért próbálna James főbenjáró átkot használni, ráadásul pont ezt? Egyszerűen nem illik a szituációhoz (amire a cselekmény pontozásánál még vissza fogok térni), ha valaki jön, hogy kiirtson a családommal, nem ez az ésszerű, vagy akár ösztönszerű reakció. 2 pont

    - idézet: Fura, de úgy éreztem, hogy illett bele. Lupin szájából abban a szituációban egészen természetesnek tűnt az idézet, ő az, akiről el tudom hinni, hogy adott esetben bedob egy ilyen sort, és nem lesz tőle nyálas. Az az egyik kedvenc jelenetem az írásodban. 5 pont

    - titkos kulcs: Meglepően jól felhasználtad, nem olvastam el előre, hogy mi a titkos kulcs, és nem lógott ki a lóláb. Mármint az fura volt, hogy pont annyi lehetséges dolog közül Peter betegségére szántál időt ebben a nyúlfarknyi írásban, de végső soron miért ne lehetett volna pont farkasvaksága? 4,5 pont

    Cselekmény: Alapvetően nincs bajom a cselekménnyel, nem nagy durranás abban az értelemben, hogy mind ezer olyan történetet olvastunk már, ahol Lily és James összejönnek, de ez megállja a helyét a sorban. Könnyed, olvasmányos, szórakoztató írás volt, csak néhány kifogásom van.
    Nem értem, hogy miért kapkodsz ennyire. Kicsúsztál az időből? Nagyon-nagyon tömör, spórolós történet volt, ahol minden különösebb előkészítés, rávezetés vagy indoklás nélkül történet, elég összefoglalószerű lett, amit viszonylag ügyesen oldottál a keretes szerkezettel.
    A keret: az eleje jó, ahogy Lily újraírja a levelet, az idézet viszont nagyon hosszú a történet saját részéhez viszonyítva, írhattál volna egy saját levelet, hogy valami újdonság legyen benne. A történet végének az átírását nem nagyon tudom mire vélni, nincs is kinn az AU figyelmeztetés, és tekintve hogy a végkimenetel ugyanaz lett, tényleg nem tudom hová tenni a változtatásaidat. Semmi értelmük nem volt azon túl, hogy James használhatta az Imperiust, amiről már korábban írtam. Szerintem ez az egyik legjobb rész, amit Rowling írt, azok után a te verziód sajnos elég soványka volt. Ebből leginkább a hirtelen, indokolatlan események zavartak. 2,5 pont

    Választott Szereplőpáros: Töményen megvolt, erősen csatlakozott a hagyományhoz. 5 pont

    Szubjektív vélemény: Nekem tetszett, csak kicsit kevésnek éreztem az önálló munkát, illetve zavart, hogy minden olyan gyorsan le lett tudva -- szerintem érdemes lenne kibővíteni ezt az írást, lebétáztatni, illetve a végét vagy rendes AU-vá alakítani, vagy hagyni, ahogy Rowling megírta. 4 pont

    Remélem, nem bántottalak meg a véleményemmel.

    Sok sikert,
    Tigi

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    *Stílus: Nem szokott zavarni, ha egy történetben elírást látok, mert úgy gondolom, mindenkivel megesik, hogy félregépel, így nálad is csak megemlítem, hogy azért akadt pár benne. Amivel igazából gondom volt, és nem igazán tudtam hová tenni, az maga a megfogalmazás. Értettem mindent, amit leírtál, nem ezzel van a probléma, hanem az átadással. Se füle, se farka nem volt az írásnak, hihetetlenül felszínes volt, mintha az utolsó egy órában gépelted volna, közvetlenül a leadás előtt. Sok volt a beemelt idézet is, elég lett volna utalnod rá, vagy esetleg magadtól írni egy másik levelet, hasonló tartalommal, csak kicsit változtatva rajta a saját szájízed szerint. A párbeszédbe szedett ordítások („ááá”) nagyon zavaróak voltak. A másik, ami számomra érthetetlen volt a közlésedben, a gyakori állatnév használat (szarvas, kutya); mintha nem találtad volna az alanyt, viszont a szereplők konkrét neveit nem szeretted volna túl sokszor leírni és ezeket használtad a helyettesítésre. Összességében én így ismeretlenül azt mondanám, hogy van fantáziád és érzéked is az íráshoz, de a stílusod még kiforratlan. Ellenben egy író mindig fejlődik, szóval ne szegje kedved az enyémhez hasonló kritika, ki tudja, mit hoz az élet. 2 pont

    *Kulcsok felhasználása: 3. csomag

    - helyszín: Beleírtad, de különösebb hangsúly nélkül. Ha rá kellene böknöm a helyszín-kulcsodra, akkor valószínűleg az Abszol út egészére tenném le a voksomat, mert a történet szempontjából inkább ott éreztem némi fontosságot. 2 pont

    - évszak: A halloween beemelése egyértelműen felidézte az őszt, ezzel nem volt gond, csak kaphatott volna valami extra, valami plusz szerepet. Kicsit hiányérzetem volt, de alapjáraton tetszett a felhasználás. 4 pont

    - tárgy: Ez viszont nagyon tetszett, én rendíthetetlenül amellett állok, hogy egy kulcsnak legyen nem mindennapi a felhasználása. Nálad az volt, a zsupszkulcs jó ötlet volt, még ha maga a történetbe való beleillesztése kissé furának hatott is a cselekmény szempontjából. 5 pont

    - varázsige: Nem igazán értettem a felhasználás miértjét, hiszen az imperio szerintem nem kimondottan védekező/támadó bűbáj, főleg nem Voldemort ellen. Az volt az érzésem, hogy ezt kizárólag azért adtad a szereplőd szájába, mert ez volt a kulcs; ha más lett volna, James mást kiált. Kicsit sajnálom ezt, mert az egyik kedvenc varázslatom, kíváncsi lettem volna, hogy ha ténylegesen hangsúlyt kap, akkor azt milyen szereppel teszi. 1 pont

    - idézet: Megint egy jól eltalált felhasználás. Hiába a (szerintem!) kiforratlan stílus, ez a jelenet teljes egészében előttem volt, semmi furcsát vagy erőltetettet nem éreztem az olvasás közben. Talán ez volt a legátgondoltabb kulcshasználat mind közül. 5 pont

    - titkos kulcs: Hajam égnek állt volna az első körben, ha egy kihíváson kapnék egy ilyen kulcsot :D Aztán valószínűleg mindenféle gonosz dolgot találtam volna ki hozzá ^^” Talán ezért is tetszett a te felhasználásod, mert a maga módján kedves volt (tudom-tudom, nem illik egy betegséget lekedvesezni), és el is tudtam képzelni egy olyan karakterhez, mint amilyen Peter is volt. Kis szerencsétlen, aki látszólag a háttérbe húzódva cammog a nagyhírű barátok árnyékában, és még egészségileg sem ér fel hozzájuk (újabb csúnya megállapítás tőlem, de hát…). 5 pont

    VálaszTörlés
  4. *Cselekmény: Kapkodás és átgondolatlanság. Ez volt az első két szó, ami eszembe jutott. Az alapvető gondom a túl gyors cselekménnyel volt, az erős váltásokkal, az összefüggéstelen jelenetsorokból (hiányzott a magyarázat, az átvezetés; te, mint író, nyilván tisztában vagy a dolgokkal, de az olvasónak szükséges az indoklás). Igaz, hogy úgy építetted fel a történetedet, mint egy múltba nyúló visszaemlékezés-sorozatot, de kidolgozatlan volt. Felugró képeket kaptam, túl sok történést és túl kevés magyarázatot, hogy miért. Talán a kevesebb néha több alapon, egy „sima” visszaemlékezést is feldolgozhattál volna, kicsit lassabb sodrású nosztalgiát, egy kiragadott történést Lily és James egymásra találásából. Nekem ebben a formában túl sok volt a zsúfolás, eleve a beemelt idézet, a pergő emlékrengeteg, a Potter-szülők halála. Nem mondom, hogy az elgondolás rossz, de a felépítés mindenképpen. Csak kapkodtam a fejem, hogy mi történik, mi minden, milyen gyorsan, és milyen rövid novellában. Sok. Nagyon sok. A szerelem (függetlenül annak vidám vagy szomorú mivoltától) meg kevés. Sokkal nagyobb szerepet kapott a barátság, mint a James és Lily között kibontakozó kapcsolat. 1,5 pont

    *Választott Szereplőpáros: Nekem ez a páros túlontúl sablonos, persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne őket jól hozni, vagy izgalmassá tenni őket egy AU-n belül. Nem igazán tudok mit mondani, mert félek, elmennék szubjektív irányba. Úgy hoztad őket, mint a többieket, engem nem sikerült megfogniuk, felejthetőek voltak, néhol bugyuták, idegesítőek, de tudom, akkor is kiborítanának, ha maga Rowling írna róluk, szóval… 5 pont

    *Szubjektív vélemény: Nem tetszett, sem a történetvezetés, se a téma. Nagyjából kihámozható, hogy mik a negatívumok a történeteddel kapcsolatban, így ha nem haragszol, nem ismétlem meg a fentebb írtakat. Annyit fűznék mindehhez hozzá, hogy a lényeg mindig ugyanaz, függetlenül a kapott kritikától: neked (!) kell tetszeni a történetnek, amit írtál. Ameddig boldoggá tesz téged az írás, nem számít, hogy ki mit ír nagy okosan a gép elől. 2 pont

    Zajec (Merengőn is)

    VálaszTörlés
  5. Kedves író!

    *Stílus: Voltak benne elírások és hibák, amik rontottak az élvezhetőségén. Soknak éreztem, hogy a tekergők az animágus alakjukhoz tartozó állatneveket használják, de alapvetően nem volt vele bajom. Egy bétát azért elbírna. 3,5 pont

    *Kulcsok felhasználása: 3. csomag
    -helyszín: Szerepelt benne, de kevésnek találtam. Nem volt túl nagy jelentősége. Megtudtuk, hogy oda akartak elmenni fagyizni, megtudtuk, hogy milyen az Abszol út ebben az időben, de ezen kívül nem kapott fontos szerepet. 3 pont

    -évszak: Ez kevés volt. Többet vártam, nem elég csak évszámokkal jelezni, hogy milyen évszak van, a Halloween említése sem segített ezen, nem volt benne az, amitől átéreztem volna, hogy tényleg ősz van. 2 pont

    -tárgy: Érdekes elgondolás volt így felhasználni ezt a kulcsot. Bár nem volt túl nagy jelentősége, de felkeltette a figyelmet, ettől függetlenül én kevésnek találtam. 3 pont

    -varázsige: Nem értem miért pont így használtad fel ezt a kulcsot. James Potter, aki a világos oldalért harcol, ráadásul a családját akarja védeni és auror miért pont ezt használná a legerősebb fekete mágus ellen? 2 pont

    -idézet: Érdekelt, hogy ezt miként fogod felhasználni és meglepő,de jó volt. Jókor volt jó helyen elhelyezve. Az sem zavaró, hogy szó szerint Remus szájába adtad, tetszett. 5 pont

    -titkos kulcs: Nem egy könnyű kulcs és nagyon kíváncsi voltam, hogy miként kerül bele. Kicsit fura nekem, hogy pont így lett felhasználva, de végső soron nem volt rossz megoldás. 3,5 pont

    *Cselekmény: Túl gyors volt és elkapkodott. Az eleje és a vége adott volt, némileg átdolgoztad az eredetit, ami nem baj, ha nagyobb hangsúly fektetsz magára a történet közepére. Nem találtam a szerelmi szálat benne. Nekem túl gyors volt az egész. James szenved, mert szerelmes és a kiszemelt lány nem törődik vele. Aztán elhagyják a falut egy kis időre az Abszol úton vannak, majd jön egy rejtélyes boszorkány, aki visszaküldi őket a faluba és Lily Jamesen landol. Itt úgy érzem túlságosan gyors volt az a megbocsátás, ahogy a csók is és mindezek után a semmiből előtűnik Dumbledore, aki arra a kérdésre, hogy most benne vannak-e a slamasztikában azt válaszolja, hogy nem, mostantól a Főnix Rendjében vannak benne. Ez így túl gyors. Amolyan gyorsan ledarálom az egészet érzetet keltett bennem. 2,5 pont

    *Választott Szereplőpáros: Nem ők a kedvenceim, vagyis inkább Jamest nem szeretem, de úgy gondolom, hogy a karaktereket szépen hoztad. 4,5 pont

    *Szubjektív vélemény: Leszámítva a hibákat és az elírásokat érdekes és könnyed olvasmány lehetett volna, ha jobban kidolgozod a közepét és jobban bemutatod a tekergőket, nem sieted el ennyire és jobban belelátunk abba, hogy miért is döntött úgy az igazgató, hogy beveszi őket a rendbe, mert ez így egy kicsit homályos, jelentkeztek egyáltalán, mert ezek nem derülnek ki a történetből. 3 pont

    Egyébként van benne potenciál.
    Joy ( zsűritag )

    VálaszTörlés
  6. Kedves Író!

    Stílus: 1 pont
    Számomra nehezen ment az olvasás, a stílusod sajnos távol áll az enyémtől, és a számtalan elírás, helyesírási hiba csak még döcögösebbé tette a haladást. A nagy kedvencem: „…majd James Potter holdtan terült el a földön…” Alaposan nézd majd át, vagy nézesd át a történetet, mert rengeteget ront az élvezhetőségén a rengeteg hiba.
    Kulcsok felhasználása:
    - helyszín: 2 pont
    Nem sok szerepe volt a helyszín kulcsodnak, nem fektettél kellő hangsúlyt rá, pedig kellett volna.
    - évszak: 2 pont
    Rettenetesen kevés volt, pedig az évszakokban rengeteg potenciál van, annyira könnyű segítségül hívni őket írás közben.
    - tárgy: 5 pont
    Itt voltam egyedül elégedett, a tárgy nem szimplán csak megjelent a történetben, mert bele kellett írni, hanem ötletesen használtad fel.
    - varázsige: 1 pont
    Egyszer került felhasználásra, az elvárt kettő helyett, ráadásul Voldemort ellen.
    - idézet: 5 pont
    Remushoz illett, a helyzet kicsit komikus volt, amikor a szájába adtad, de jó volt így, megmosolyogtattál vele.
    - titkos kulcs: 4 pont
    Nem tudtam volna így megoldani, tetszett a felhasználása.
    Cselekmény: 3 pont
    Túl mozgalmas volt, kapkodós. Ráadásul sok mindent átemeltél az eredeti könyvből, így végig az volt az érzésem, hogy én ezt már olvastam, és valahogy az egész nem tudott lekötni.
    Választott szereplőpáros: 3 pont
    Számomra semmilyenek voltak, kimondottan idegesített James, persze ez nem a te hibád, engem ő mindig idegesít, rosszul vagyok tőle, nem tehetek róla. Ettől még olvastam vele érdekes és izgalmas történetet, de itt valahogy olyan kis halványak voltak, ráadásul nem éreztem át az érzelmeiket, túl szárazon, tényszerűen írtál róluk.
    Szubjektív vélemény: 2 pont
    Nagyon sajnálom, de engem nem tudtál lekötni, talán, ha jobban kidolgozod a cselekményt, ha nem maradnak felszínesek a karakterek, akkor most szebb véleményt írtam volna. Nekem ebből a történetből hiányzott a tűz, a szenvedély, az élet, a lélek. Nagyon sajnálom, ne haragudj, ha megbántottalak, nem volt a célom, de az sem célravezető, ha az egekig magasztalom azt, ami a felsorolt hibái miatt nem fogott meg.

    Köszönöm, hogy olvashattam.

    Passion (zsűritag)

    VálaszTörlés
  7. Kedves író!

    *Stílus: Az elírások nekem nagyon rontották az olvashatóságát a történetnek, amit egy béta kijavíthatott volna. A másik, ami nagyon zavart, hogy folyton állatoknak nevezték egymást. Oké, hogy animágusok, de ez akkor is sok volt. Egyszerűen nem élveztem. 2 pont
    *Kulcsok felhasználása: 3. csomag
    - helyszín:Ez engem nem győzött meg. Szerepelt benne annyira, hogy megemlítették, hogy fagyit akarnak enni, de semmi jelentősége nem volt. 1,5 pont
    - évszak: Nem éreztem úgy, hogy nagy jelentősége lett volna. Mind tudjuk, hogy ősszel történt a tragédia, és ezt ezernyi módon ki lehetett volna emelni, hiába írod ki az évszámot, az nem segít azon, hogy az olvasó el is higgye, hogy valóban ősz van. 3 pont
    - tárgy: Szerepelt benne, de vannak fenntartásaim. Zsupszkulcs lett belőle, ez rendben volt, de csak annyit írtál, hogy átalakít egy csatot. Az lehetett volna akár egy sima műanyag csat is. 2,5 pont
    - varázsige: Ez nagyon nem jött be. James Potter egy erős varázsló volt, miért akarná pont Voldemort ellen alkalmazni az imperiust? Ha Pettigrew lett volna, akkor megértem, mert ő kissé gyagya, de így. 1,5 pont
    - idézet: Itt megint bajban vagyok. A feladatnak megfelelt, mert szó szerint beleírtad, de kb olyan szinten vagyok, mint James.

    "– Mi van? – kérdezte értetlenül.
    – „A fej gyönge percei a szív legszebb órái.” – szólt bölcsen Remus, majd a plafont kezdte bámulni egy olyan arckifejezéssel, amit James nem tudott értelmezni. Kezdett elfogyni a türelme, így szikrázó pálcával indult meg Sirius felé."

    Nem sikerült értelmeznem Remus gondolatait, de lehet, hogy velem van a baj. 2,5 pont
    - titkos kulcs: Nem volt egyszerű dolgod vele, de ezt ügyesen megoldottad. 4,5 pont
    *Cselekmény: Nem is tudom, mit mondjak. Volt eleje, volt vége, de akkor is sántított. A történeted nagy részét az uralta, amit a könyvekből mindenki ismerhet. Így nem nehéz történetet írni, azonban a saját részek nem sikeredtek túl meggyőzőre. Gyors volt, és nagyon úgy tűnt, mintha nem lett volna időd részletesebben kidolgozni. A kevesebb néha több. Ez itt is igaz. Mondjuk, ha választottál volna két meghatározó emléket, amiket szépen kidolgozol, akkor jó kis történet lehetett volna. 3 pont
    *Választott Szereplőpáros: Nem szoktam róluk olvasni, így nem tudom, hogy mások hogyan írják le őket. James nagyjából olyan volt, mint ahogy azt bárki várná. Kelekótya,nagyszájú, de voltak dolgok, amiket nem értettem velük kapcsolatban. Nem nyertek meg maguknak. 2,5 pont
    *Szubjektív vélemény: Sajnálom, de nem tetszett. Talán, ha jobban kidolgoztad volna a cselekményt, vagy nem foglalkoztál volna ennyi karakterrel, ami nem baj, de maga a történet nagyon rövid ahhoz, hogy ne felületesek legyenek a szereplőid. 2 pont

    Remélem, nem bántottalak meg, nem ez volt a cél, csak ez nem nekem való történet.
    További sok sikert!

    Üdv: Zoisite (merengő)

    VálaszTörlés
  8. Szia :)

    *Stílus: 4
    Nem volt rossz, szépen olvastatta magát, nem akart túldramatizálni, egyben volt.
    *Kulcsok felhasználása: 3. csomag
    - helyszín: 4
    Aranyos, hogy még csak be sem mentek, mert ősszel nincs fagyi :D
    - évszak: 3
    Ősszel történik minden, de valahogy mégsem kapott sok szerepet.
    - tárgy: 3
    Fura és indokolatlan volt a boszorkány a csattal, de azért nem vészes.
    - varázsige: 2
    Nem tűnt logikusnak, habár sajnos nem emlékszem, hogy az a mozzanat mennyire volt canon.
    - idézet: 3
    Indokolatlan, habár Remustól bármi kitelik.
    - titkos kulcs: 2
    Azt hittem, valami jelentősége is lesz, hogy hú, ezen a napon derült ki, atyaég. De nem.
    *Cselekmény: 3
    A visszaemlékezés jó volt, aranyos, cuki, vicces, kedves, meg minden. De sajnos a többi rész úgy egészében valahogy elég.. hiányos vagy nem is tudom.
    *Választott Szereplőpáros: 4
    Lily és James aranyosak együtt, még canon is, teljesen jó páros, és szépen voltak megírva, kedvelhető karakterekként.
    *Szubjektív vélemény: 3
    Szépen volt megírva, mint a stílusnál már említettem. Nem volt rossz sztori, csak valahogy kicsit olyan összecsapott lett.
    A random események miatt az egésznek olyan kis paródia-hangulata volt, és amennyiben nem annak szántad, elnézést. Ugyanakkor egy csomó elem túl véletlenszerű és indokolatlan volt ahhoz, hogy komolyan vehessem.


    Sorrow (zsűritag)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Író!

    *Stílus: 3 pont
    A központi részek inkább a paródia érzését keltették bennem, ami nem passzolt sem a bevezetéshez, sem a befejezéshez. Néhány elírás maradt benne, de nem olyan szembetűnőek.


    *Kulcsok felhasználása:
    - helyszín: 1 pont
    Pusztán megemlítetted, hogy elmennének fagyizni, de még csak odáig sem jutottak el, amit nem értettek. Az rendben van, hogy ősz, de egy ilyen egyszerű dolog megakadályozná a varázslókat, hogy fagyizhassanak?

    - évszak: 2,5 pont
    Felhoztad a Halloweent és megjelölted a dátumoknál is, de semmi egyéb nem történt.


    - tárgy: 5 pont
    Furcsa felhasználás, de szembetűnő volt, és az elvárásoknak megfelelt.

    - varázsige: 1,5 pont
    Szerepelt, azonban a mikéntje nem tetszett. Kinek jutna eszébe a legnagyobb varázslón ezt az átkot használni?

    - idézet: 4,5 pont
    Remusból kinézem, hogy ilyeneket mond, bár picit erőltetettnek éreztem.

    - titkos kulcs: 4 pont
    Tetszett a felhasználása, szembetűnő volt.


    *Cselekmény: 2 pont.
    Tetszett a felépítése. Könnyed, olvasmányos esti történet lehetne, de kevésnek hatott benne a saját részed. Sok az idézés és az átvett jelenetek. Többet kellett volna a közepébe csempészned, az iskolás rész kevés.

    *Választott Szereplőpáros: 4 pont
    Egy megszokott canon páros, akikről jó olvasni, de itt hiányoltam a szerelmi részt.

    *Szubjektív vélemény: 3 pont
    Voltak benne részek, amelyek aranyosra sikerültek, avagy épp viccesre. Sirius a keksszel hatalmas volt, de a fent említett hiányosságok miatt kevésnek éreztem.

    Köszönöm, hogy olvashattam és sok sikert!

    Vicaa (merengő)

    VálaszTörlés