2015. április 5., vasárnap

Második Történet



Szereplőpáros: Sirius Black – Saját karakter
Kulcs csomag: 1. csomag: Madam Puddifoot kávézója,  pipacspiros,  fénylő,  Silencio,  "A szerelem jobban elviseli a távolságot és a halált, mint a kételkedést és az árulást.",  szeplőtelen
Kategória: romantikus, dráma (és annyiban AU, hogy Rita Vitrolt Siriusékkal egyidősnek vettem)
Korhatár: 14
Figyelmeztetések: szereplő halála
Jogok: A Harry Potter könyvek szereplői és világa kizárólag Joanne Kathleen Rowling csodálatos fantáziájának gyümölcsei. Én csak kölcsönvettem őket a magam és mások szórakoztatására. Megírásukban semmiféle anyagi haszon nem vezérelt.
Leírás: Jill súlyos betegséggel küzd, Sirius pedig igyekszik átsegíteni őt a nehézségeken. De vajon az igaz szerelem minden esetben győzedelmeskedik végül? És be tudják tartani az ígéretüket, bármilyen körülmények között is?
Megjegyzés: A szervezők semmilyen módon nem vállalnak felelősséget az író történetének helyesírásáért és egyéb hibáiért.





Végig veled leszek


Megint veszekszünk, mint szinte mindig – sóhajok, könnyek, csókok, erős szorítások, fájdalmas pillantások, titokban elhullatott könnyek, elmart sebek.
A béke és boldogság… Olyan lehetetlen vágyálomnak tűnik, pedig egész életemben arra vágytam – legalább veled, legalább most.

– Miért nem vagy képes egyszer az életben felvállalni? – kiabálom pipacspirosba boruló arccal, könnybe lábadt szemekkel.
– Ha neked ez így nem elég, miért csinálod? – felelsz kérdéssel, amit nagyon is tudod, hogy utálok.
– Igazad van, miért? Hagyjuk a fenébe! – A szemed most végre, először a beszélgetésünk során némi érzést mutat – sötét fénnyel felvillan.
– Tudod, hogy nem ezt akartam! – Egyedül ezért vagy hajlandó észbe kapni, és a tekinteted vádlón pásztáz.
– Én sem… Én sem… Bárcsak egyszer olyan békések és boldogok tudnánk lenni, mint mostanra James és Lily – sóhajtom fáradtan, a vállam pedig rázkódni kezd a lelkemet maró keserűségtől.

Összerándulok a belém nyilalló, a szokásosnál is erősebb fájdalomtól, mire hirtelen aggódva kezdesz fürkészni, és magadhoz szorítasz. A mellkasodra borulok, és lassan veszem a levegőt, amíg a szúrás a szívem táján el nem múlik, miközben te tehetetlenségedtől láthatóan szenvedve a hajamat simogatod, szalmaszőke tincseimet tekergeted az ujjaid köré idegesen.

– Elvigyelek Madam Pomfrey-hoz?
– Nem, nem kell – felelem elfúló hangon.
– Dehogynem. Gyere! – Amikor látod, hogy képtelen vagyok elindulni, tétovázás nélkül a karodba kapsz, és gyors léptekkel haladsz velem a folyosókon.

Nem először történik ilyen: futsz velem a gyengélkedőre, Madam Pomfrey sietősen előkapja a gyógyszereit, bájitalait, már tudja, mit kell ilyenkor adnia: nagyon erős fájdalomcsillapítókat.

Ülsz az ágyam mellett, szorítod elfehéredett, hideg verejtékkel borított kezemet, és mindenféle meséket mormolsz a fülembe, hogy eltereld a figyelmemet.
Történeteket egy nagy, fekete kutyáról, egy szarvasról, egy patkányról és egy farkasról. Tapmancs, Ágas, Féregfark és Holdsáp a nevük. Olykor egy róka is szerepel bennük, Vöröskének hívod, és a jelleme valamiért hajszálpontosan egyezik az enyémmel.
Szeretem, amikor mesélsz, a hangod mély rezgése kellemesen zeng a fülemben, elnyomja a gondolataimat, beleivódik a bőrömbe, a lelkembe, az egész lényembe, és ilyenkor érzem azt, hogy te is csak ezt akarod – hogy még sok-sok évig mesélhess nekem.

Most más történeteket mondasz. Rólunk szólnak.
Elmeséled az első találkozásunkat, néha érződik a mondataidból, hogy mosolyogsz, bár lehunyt szemhéjam mögül nem látlak, de ismerem minden egyes hanglejtésed, szavad, gesztusod, tudom, mikor mit teszel, mit gondolsz, és valójában mit akarsz, bármit is mutasson a külső maszkod.

A Roxfort Expresszről beszélsz: megszeppent tízévesek voltunk akkor, és azonnal, amint megláttuk egymást, veszekedni kezdtünk… jellemző. A hajam, visszaemlékszel, két hatalmas copfba fogva lengett jobbra-balra a lépteim nyomán, a talárom tiszta, új fényében csillogott, és egy csokibékát bontottam ki éppen. Nem figyelve másokra, mintha csak te lennél a világon, haladtál át a vonaton, és meglöktél, a béka pedig kiszökött a kezemből, majd kiugrott az ablakon, hiába kaptam utána. Civakodni kezdtünk, és néha úgy tűnik, ez azóta is tart.
Az incidens után az expressz két legtávolabbi vagonjában helyezkedtünk el, hogy véletlenül se fussunk össze, így kerültem néhány, nálam sokkal jobban izguló, kedves arcú kislánnyal egy kocsiba.

A csónakokkal az akkori vadőr, Ogg vitt minket. Azt mondod, bár féltél egy kicsit, hogy ezt senki ne sejthesse meg, hangosan kacagtál a vízbe pottyanó Frank Longbottomon. Utálatosnak tartottalak, felfuvalkodott hólyagnak – suttogom halványan mosolyogva, mire rám nevetsz. Tudom, hogy erőlteted.

Azt állítod, már akkor is elbűvölően ravasz voltam, amikor segítettem Franknek. A kezemet nyújtottam felé, és segítettem neki kimászni a partra, majd lesből támadva belöktelek téged. Meglepődtél, prüszkölve, fújtatva, vizet köpködve bukkantál a felszínre, a szemembe nézve – attól kezdve gyakran pásztázott holdszürke tekinteted.
Bosszút álltam a csokibéka és Frank miatt is, így elégedetten vigyorogva léptem be a sok rémült arcú kisgyerek közt a Nagyterembe McGalagony professzor vezetésével.

Amikor a nevemet mondták, kihúzva magamat, határozott léptekkel, félelmemet magamba fojtva a székhez lépdeltem, és leültem rá. A sapka lassan hozta meg döntését: Mardekár. Gyűlöltél ezért, vallod be, mert felejteni akartad a családodat, az elvárásokat, de közben mégis meg szerettél volna felelni nekik, és utáltad, hogy a lánynak, akivel összekaptatok, sikerült ide kerülnie.
Griffendél, süvöltötte a süveg határozottan, te pedig vigyorogtál. Vigyorogtál, noha tudtad, hogy most veszítetted el a rokonaidat, az embereket, akik végigkísérték az eddigi életedet, tudtad, hogy meg fognak vetni, amiért oda kerültél, és azt is előre láttad, hogy mostantól Reg veszi át a kedvenc fiú szerepét otthon. Te egy áruló, kisemmizett, éppen hogy megtűrt, csak csalódást okozó csavargó lettél.

Mindketten kerestük a helyünket: te a családod miatt, a gyökereidtől való elszakadástól titokban rettegve, én pedig egyetlen mugliivadékként a mardekárosok között.
A harmadik évig széles ívben kerültük egymást, bár akaratlanul is rengeteg mindent tudtam rólad, az egész iskola titeket ajnározott. A csodálatos, népszerű Tekergők…
Pofátlan bunkók csapatának tűntetek a szememben.

Ez akkor változott meg, amikor egy osztálytársam, Antonin Dolohov negyedikben az egész iskola előtt, a Nagyteremben sárvérűnek nevezett. A torkomon akadt az étel, és köhögni kezdtem, a szemembe, bár titkolni próbáltam, de árulkodón fénylő könny szökött. A saját háztársaim, akikkel egymást kellett volna segítenünk, lenéztek, csupán a származásom miatt, noha jó néhányukat leköröztem a tanulásban, és egyre csak azért küzdöttem, hogy jobb lehessek, hogy megfelelhessek nekik.
Felálltam, és vissza akartam szólni neki, de nem jött ki hang a torkomon, az egész iskola kérdő, botrányra szomjazó tekintetét éreztem magamon. De jöttél te, és „megmentettél”.
Rád próbálok nevetni, amikor ezt mondod, de nem megy, az arcom grimaszba torzul.
Gyorsan, szinte hadarva folytatod tovább, miközben falfehérré fakult arcomat simogatod, úgy téve, mintha nem remegnél ott belül.

***

Azt hiszem, azóta gyűlölöd Pitont még a korábbi utálkozásnál is izzóbb dühvel, hiszen akkor felnevetett – félelemből, nehogy őt találják meg, mikor eszükbe jut, hogy ő is a „fajtámból” való –, mire a többiek követték, és rajtam kacagtak. Később bocsánatot kért tőlem, és én el is felejtettem neki ezt, hiszen láttam azt, amit sokan még nem: hogy milyen rövid az élet. Te viszont ugyanúgy utálod őt még mindig. Egyszer láttam, amikor megátkoztad őt, és meg akartalak állítani, de mielőtt odaléphettem volna, hallottam Perselus hangját:
– Nevetséges vagy. Még mindig Jillian miatt küzdesz velem?
– Nem vagy méltó arra, hogy a szádra vedd a nevét! Eleve megvetettelek, de egy valamit érts meg, Pipogyusz: örökké gyűlölni foglak azért, mert egyszer megaláztad őt. Örökké.
– Hát ennyire megszántad?
– Nem, Pipogyi. Jill nem olyan, akit szánni kell. – Meg tudtalak volna ölelni ezért az egyetlen kijelentésedért is, míg a következőtől elakadt a lélegzetem. – Ennyire szeretem őt. – Azzal hátat fordítottál neki, és szinte futva haladtál az udvarra, hogy kiszellőztesd a fejed.

***

– Silencio! – kiabáltad a „sárvérűzés” után, és a tenyered nagyot csattant Dolohov képén.
Párbajozni kezdtetek, ám amikor látta, hogy nincs esélye ellened, kénytelen-kelletlen bocsánatot kért, majd elhátrált tőled.
Nem bírta elviselni, hogy legyőzted, ezért ahogy nem láttad őt, újra előkapta a pálcáját, és egy átkot küldött feléd, de a pajzsbűbájom felfogta.
Fogalmam sem volt, hogyan csináltam, ösztönből varázsoltam, mindenkit meglepve ezzel. Kivéve téged. Nálad ezt azzal értem el, hogy megvédtelek. Mit is tettem volna? Hiszen te is segítettél.

Lassan egyre nehezebbé válik a szemhéjam, kiütnek az erős gyógyszerek. Egy idő után nem bírom tovább, és elalszom, de előtte még érzem a számra nyomott óvatos, leheletnyi csókodat, mire a nevedet suttogom.

***

Minden visszatér a rendes kerékvágásba. Reggelente a saját asztalunknál eszünk, és csak egy-egy titkos, vágytól fénylő, elkapott pillantás mutat valamit, de az is csak annak a néhány szemfüles embernek, akik már egyébként is tudják.
Ők kevesen vannak, mert te titkolni akarod. Titkolni… minket.
Utálom, hogy ilyen büszke vagy, és bár ahogy lehet, tagadod, a Black-vér mégis minden cselekedetedből kiütközik.
Napközben a házunk tagjaival vagyunk, a közös óráinkon erőnek erejével próbálom az asztalra szegezni a pillantásomat.

Csak este, a titkos találkáinkon lehetünk önmagunk. Én egy kiábrándító bűbáj hatása alá rejtőzve, te James láthatatlanná tévő köpenye alatt érkezel.

– Miért nem? – Tudod, mire gondolok, az elmúlt egy hónapban szinte minden együtt töltött időnket ezzel a kérdéssel kezdtem.
– Már mondtam – sóhajtod, és fáradtan dörzsölöd a szemed.
– Igen – suttogom, magamban átkozva téged meg a baromságaidat, hiszen már elmondtam ezerszer hangosan is. – De… - Nem akarsz tovább foglalkozni a problémákkal, a derekam köré fonod a karod, és magadhoz húzol. Az ajkadat az enyémre tapasztod, azt duruzsolva, hogy „Merlinre, Jillian, hallgass már!”
A csókunk keserűen édes. Vajon miért fut át az az agyamon, hogy ez illik hozzánk?
Ha akarnám, rábírhatnálak valami csellel arra, hogy leleplezz minket, végül is mardekáros vagyok. Mégsem tudom rávenni erre magam, mert – noha néha nem is vallom be – a legfontosabb számomra az, hogy te boldog legyél.
Talán ezt a beismerést látod meg a tekintetemben, amikor újra kinyitjuk a szemünk, vagy észreveszed, hogy az elhagyatott iskolai folyosó hidegében megborzongok – mindenesetre még szorosabban az ölelésedbe zársz.

 Egymást átkarolva, apró csókokat, puszikat hintve a másik bőrének minden milliméterére, a legkisebb zajra összerezzenve, majd megkönnyebbülten, cinkosként egymásra nézve haladunk lassan, mintha ezzel az időt késleltethetnénk, a beugró felé, ahol elválnak útjaink.
Úgy festünk, mint egy teljesen normális, a világot rózsaszínben látó páros.
Egészen addig, amíg el nem indulunk más-más irányba.
Akkor, bár azt hiszed, már nem figyelek rád, visszapillantva látom, hogy a folyosó másik végére érve a hátadat a falnak veted, elcsigázottan a homlokodra szorítod a kezed, majd a földre csúszol.
Ahogy ott ülsz elkeseredett-megkönnyebbülten, szeretnék odatérdelni eléd, magamhoz vonni téged, semmitmondó butaságokat sustorogni, és azt ismételgetni, hogy minden rendben lesz.
De mivel tudom, hogy ez sohasem válik igazzá, soha nem lesz „rendben”, inkább zajtalanul felosonok a szobámba, és nem törődöm a lelkem fájdalomüvöltéseivel. Már egészen megszoktam őket.

Leveszem a bűbájt az ágyamról, amitől a velem egy szobában lakók úgy látták, mintha végig ott feküdnék.
Letörlöm az arcomat megnedvesítő könnyeket, nem is csodálkozva rajtuk: eddig minden randink után hűséges társaim voltak.
Semmi baj, ugyan mit számít ez?
Ezt még túlélem. Ezt még igen.
A párnám hűvös huzatába fúrva a fejemet ismételgetem magamban a mantrámat.

***

Félálomban botorkálok a Nagyterembe, tegnap éjszaka nem sokat tudtam aludni. Az asztalhoz ülve egy levél pottyan elém, éppen csak elkerülve az ételeket.
Komótosan rágcsálva a reggelimet olvasni kezdem anyu ismerős betűit, melyek most furcsán remegőnek, kapkodónak tűnnek. Aztán félrenyelek.
Újra meg újra és még ezerszer nézem meg a szemem előtt lassan összefutó sorokat, hátha csak én láttam rosszul.
Mintha kocsonya lenne a lábam helyén, amikor felkelek, és jelezni akarok neked, hogy gyere ki, mert beszélnünk kell.
Te azonban már felém tartasz, tekintetedben új tűz ég, eltökélten lépsz elém.
Eddig felfedezetlen csillagként fénylő szemedbe nézek, de csak egy pillanatra, mert a következő másodpercben már csókolsz, odaadón, lángolva, vadul.
Csókolsz. Engem. Mindenki előtt.

Átfut az agyamon, hogy ez biztosan csak egy álom, mert az lehetetlen, hogy az én életem ilyen tökéletes legyen, de ki akarom élvezni ezt a csodálatos érzést, ezért erősen kapaszkodom beléd, mintha soha nem akarnálak elengedni. Talán mert így is van.

Viszont amikor az értetlen, megdöbbent diákokra fittyet hányva, ujjainkat összefonva kivezetsz a teremből, már kezdem sejteni, hogy mégis ébren vagyok.
– Ne kérdezd! – szólalsz meg, amint kiérünk, mire csak bólintok. Te tudod… Én csak örülök, hogy feladtad a „nem járhatok egy mardekárossal, miközben gyűlölöm őket”- hozzáállásodat. Talán beláttad, hogy elég fontos vagyok neked ahhoz, hogy ezt mások előtt is ki kelljen mondanod.

– Levelet kaptam anyutól – vágok bele már-már félénken.
– Mi az? Találtak valamit? – Azonnal feszült figyelem csillan meg a pillantásodban, az íriszed sötétszürkévé válik.
– Még nincs kész, de egy fiatal bájitalmester, akit anyuék James szülein keresztül ismertek meg, új felfedezést tett, ami hatalmas áttörést jelent, tehát hamarosan… akár… igen – sóhajtom végül.
– Merlinre…
– Ó, Istenem… – Most nem tudok a magamra erőltetett varázslószokásokra koncentrálni.
Most csak „Ó, Istenem!” van.

– Jill, ha most…
– Tudom. Megpróbálok addig nem kinyúvadni.
– Ez nem vicces.
– De, eléggé – nevetem el magam, de a kacajom kissé hisztérikusan hangzik.
– Minden rendben lesz, Jill. – Először mondod ezt.

Hirtelen felsikítok. A mellkasom, az oldalam, a fejem… Mintha ezer kést vágnának egyszerre belém.

Furcsa az emberi agy. Nem hallok semmit. Sem a többi tanuló zsivaját vagy a saját hangomat, noha biztosan üvöltök, annyira fáj. Csak a cipőd csattogását a köveken, a szíved szaggatott zakatolását, mikor a fejem a mellkasodnak verődik, ahogy lélekszakadva rohansz velem a karodban.
Látod, soha semmi sem lesz „rendben”.

Poppy most idegesebbnek tűnik, mint eddig bármikor, a keze mintha remegne egy kicsit, amikor véresre harapdált ajkaimon beerőlteti a bájitalait.
Én pedig rosszabbul érzem magam, mint máskor, kövér izzadtságcseppek gördülnek végig a gerincemen, miközben megborzongok, mert fázom, és a mellkasomra szorítom a kezem, legszívesebben kitépném az üregéből a szívem, hogy ne fájjon ennyire.
– Sirius – nyögöm, mire a tenyerembe csúsztatod a kezed, hagyod, hogy abba kapaszkodjak, amikor úgy érzem, már semmi sem tart az életben.
Lassan elmúlik a húst maró fájdalom, csak az ólmos, beletörődő fáradtság marad a helyén, legszívesebben elaludnék… talán örökre.
Poppy, amikor látja, hogy stabilizálódott az állapotom, kimegy a szobából, hogy írjon a szüleimnek, mint ilyenkor mindig. Már egészen jóban vannak egymással.

Libabőrös lesz a karom, ezért közelebb próbálok húzódni hozzád.
– Annyira fázom – sóhajtom.

Egy pillanatig sem tétovázol, nem problémázol azon, hogy Poppy mit fog szólni, ha visszajön – te örök griffendéles! – , csak felemeled a magamról már így is félig lerúgott takarómat, és becsusszansz mellém az ágyba.
A lehető legközelebb fészkelődöm hozzád, összesimulunk, szinte beléd olvadok.
Azt teszed, amivel mindig el tudod feledtetni velem a gondjaimat. Megcsókolsz és mesélsz.


Ott folytatod, ahol abbahagytad.
Azt az esetet követően egyre többször botlottunk egymásba, mintha a sors keze vezetett volna minket, vagy – noha egymásnak a világ minden kincséért sem vallottuk volna be – úgy intéztük, hogy „véletlenül” összefussunk.
Most már csak jókat mosolygunk negyedikes-ötödikes ügyeskedéseinken.
Végül néha együtt is tanultunk (szórakoztunk), megismertük és megkedveltük egymást, bár mindig tudtam, hogy soha nem lehetek olyan közeli barátod, igazi bizalmasod, mint a Tekergők.
Akkor még nem is sejtetted, mennyire tudok figyelni. Volt időm megtanulni…
Láttam az arcod másodpercnyi elkomorulásából, értettem a szempilláid rezdüléséből, az ujjaid önkéntelen begörbüléséből, ha valamit titkoltál, ha valami fájt, ha valami bántott.

Szeretem megfigyelni az embereket – szánalmas szórakozás egy félbetört roncsnak –, mikor mit tesznek, mire hogyan reagálnak, milyen titkokat rejtenek homlokuk sejtelmes íve mögött.
Legjobban téged akartalak megismerni, és mégis, még mindig nem sikerült teljesen.

Ezeket csak gondolom, miközben hallgatlak, és csendesen veszem a levegőt.
Be-ki, be-ki, ne hagyd abba! Siriusért…

Lassan az öcséddel is megismerkedtem, sőt…
Vigyáztam rá, mert gyenge, törékeny kisfiú volt, akinek sötét szemei szinte üvöltve könyörögtek a segítségért, szeretetért. Először azt hittem, egyáltalán nem hasonlít rád, aztán rájöttem, hogy talán túlságosan is… A magad után hagyott magányos bizonytalanság volt. Minden, amit titkoltál, és amivé te is válhattál volna, ha nem vagy ilyen erős.
Más, és mégis tökéletesen egymásból következő volt a ti tragédiátok.
Te elveszítetted a családod, ő pedig téged és a háttérben meghúzódás, az egyszerű boldogság lehetőségét.
Látod, sokat tudok. Talán többet, mint szeretnéd. Ezért valószínűleg jobb is, ha nem vagy pontosan tisztában ezzel.
Halálosan féltékeny voltál Regre, vallod be, de annál sokkal büszkébb – sőt, vagy is –, mint hogy ezt egy szóval, tettel, bárhogy elárultad volna. És sokkal jobb színész is vagy ennél; volt hol tanulnod.

Nekem is akadt okom féltékenynek lenni…
Mary, Alice, Linda… – rémlenek?
Beismered, hogy csak kísérletezni akartál, élni, szórakozni, boldognak lenni. No meg persze az arcomat olykor elöntő pír sem ártott.
Hatodikban megcsókoltalak a kviddicsmeccs előtt. Aznap a Griffendél játékosai tehetetlenül figyelték, ahogy Sirius Black, az őrző, egymás után engedi be a Mardekár kvaffjait, miközben olykor a zöld színt öltött lelátó felé pillantgat.
Utána szakítottál Alice-szel, aki hamarosan már Frank karjaiban kereste a boldogságot.
Kár, hogy a második csókunk után közölted, te nem fogsz egy mardekárossal járni, bármennyire is kedvelsz.
Abban az évben nem beszéltem veled többet, csak magamban hordtalak el mindennek, hogy aztán egész éjszaka a párnámba bőgjek, majd pár hét múlva Nottal járjak, akivel „csodás” kapcsolatunk két hétig tartott. Igen, önző voltam, és igen, egy számító… mardekáros.

 Mindennap különféle terveket szőttél a kinyírásunkra, nevetsz fel.
Hetedikben Regulusszal beszélgettem a nyári szünetről, amikor kicsúszott a száján, hogy te Jameséknél töltötted. Teljesen felháborodtam, de magamban tartottam a dühömet. Van egy bizonyos idő, ami után az ember megtanul a maszkja mögött élni. Nekem addigra már rég letelt ez az idő – sőt, még kiskoromban.
Ám azt tudtam, hogy szükséged van valakire, bármilyen idegenül is hangzik ez számodra.
James a legjobb barátod, tisztában vagyok, voltam is vele, de ő annyira nem az a lelkizős típus, lehetetlen vele szívügyekről beszélni. Egyszer próbáltam, amikor már komolyan kezdtem megszánni az Evans-lány – szerinte – jól titkolt szenvedését, és közöltem vele, ha továbbra is a bunkó stílusában folytatja, semmi esélye nem marad. Ez is, mire eljutott az agyáig, két hetembe telt…

Teljesen ledöbbentél, mikor egy nap a könyvtárban újra a melletted lévő székre huppantam le, majd látványosan ügyetlenkedve nekikezdtem az SVK házimnak, amíg már nem bírtad sokáig, és segítettél nekem. Ez az a tantárgy, amire órákig képes vagy figyelni, és minden varázslatot, amit csak lehet, megtanulsz belőle, már elsőtől fogva.

Pár óra múlva az öledben ültem, miközben szánk tüzes, felbonthatatlan pecsétként forrt egymásra, és kétségbeesetten próbáltam bemesélni magamnak, hogy most jobb lesz, hogy most minden tökéletes lesz, noha az agyam racionálisabb része igyekezett a földön tartani.
Másnap „rejtélyes” módon mindkettőnknek halaszthatatlan kutatnivalója akadt a könyvtár egy bizonyos részlegében.
Egyre tovább maradtunk odalent, és egyre függőbbé váltam égő pillantásodtól, lángoló, rohanó természetedtől, olykor gúnyos, máskor édes szavaidtól – tőled.
A vállamon sírtad el magad, és az én száraz ajkam csókolta le a hamis gyémántként fénylő könnyeket arcodról.
A Szükség Szobájában, amit még egyszer korábban fedeztem fel, egy ágyba bújtunk, semmi olyat nem tettünk, csak öleltük egymást, egyszer zokogva, máskor nevetve, és feltétlen támaszt nyújtottunk egymásnak, semmit nem kértünk, csupán vigaszt, egy éjszakányi boldogságot. Ártatlanok voltunk, szűziesek, szeplőtelenek – és megtörtek.
Később nem találtuk meg újra a szobát, mert a folyosók arrébb vándoroltak, és másoknak sem meséltünk róla, mintha azzal, hogy kiejtjük a szánkon, szertefoszlana az emlékét uraló varázs.
Még a titkomat is elmondtam neked, amiről egy kezemen is meg tudom számolni, hány ember tud, te pedig a karjaidba szorítottál, amikor zihálva kapkodva a levegőt, összeszoruló mellkassal próbáltam magamban tartani a fájdalmat, mint mindig.

Azt mondod, akkor lettél belém szerelmes… igazán szerelmes.
Amikor elmeséltem, hogyan talált el kiskoromban egy átok Grindelwald a muglik leigázására alapított hadseregének egyik utolsó, még mindig elszánt tagjának köszönhetően, aki akkor még nem is sejtette, hogy én is varázsló vagyok, de az önkéntelen védőbűbájom valamelyest megmentett. Nyertem magamnak még pár évet, de a varázs csak lelassította az átok szétterjedését, ám nem állította meg, és folyamatosan fertőzi meg az egész testemet. Lassan pusztít el, mint egy féreg, mely belülről rág szét, fájdalmat okoz, mégsem küzdhetek ellene, csak megpróbálhatom a nekem kiszabott időt kiélvezni.

Akkor azt ígérted, végig velem leszel. Mikor meglátod a szememben felvillanó kétséget (Megéri-e ez neked bármennyire is?), hozzáteszed, hogy egy percre sem bántad meg.
Fülsértőn ketyeg az óra az ágy melletti éjjeliszekrényen…

Egyre lassabban veszem a levegőt, nem tudom, miért van ez, de a hangod is hirtelen elhalkul, mint a tenger zúgásának távoli moraja, és kezd kissé megszűnni a fájdalom.

– Jill. Jill! Nézz rám! Vegyél levegőt! Ne csináld ezt, Jill! – Távoli érintések a vállamon, de már nem fáj. – Jill! Merlinre, Jill, nehogy meghalj itt nekem! Kérlek… könyörgöm, lélegezz!
Annyira kétségbeesett a hangod, hogy muszáj emberfeletti erőfeszítéssel kinyitnom a szemem, mert látnom kell, mi fáj neked ennyire… Szinte összetörtnek tűnsz. Hiszen Sirius Blacket nem lehet megtörni!

Ekkor veszem észre, hogy majd’ szétrobban a tüdőm, gyorsan kitátom a számat, és kapkodva harapom a hűvös levegőt.

– Jill… Merlinre, Jill, soha többé ne merd ezt tenni velem! – Olyan szorosan fonod körém a karod, mintha azzal akarnál az élők közt tartani. Bár így lehetne…
–Bocsi – felelem, mert el akarom felejteni az összetörtséged… És azt csak úgy érhetem el, ha felvidítalak.
– Annyira… őrülten… – Poppy hirtelen benyit, és valójában könnyűszerrel meg tudnám fojtani. Biztos vagyok benne, hogy már majdnem kimondtál valamit, már majdnem bevallottad azt, de most visszatér az arcodra a magabiztosság, a korábbi bizonytalan, szinte esetlennek tűnő mosolynak nyoma sincs, ahogy felállsz, és teljes nyugalommal megfogod a fal mellett álló széket, majd közvetlenül az ágyam mellé húzod.

Poppy némán hápog, felháborodottságában pipacspirossá válik az arca, szinte látszik, ahogy kavarognak a gondolatai rólunk.
Azután belátja, hogy mégiscsak beteg vagyok, és ennyire azért még a hírhedt Sirius Black sem lehet felelőtlen, hát még egy mardekáros – főleg nem az ő aranyos Jillyje –, úgyhogy egy elnyújtott sóhajjal kifújja a levegőt, és vele együtt az idegességét is.
Ő teljesen olyan, mintha egy második anyukám vagy idősebb legjobb barátnőm lenne, itt a Roxfortban, pedig alig idősebb nálam, hiszen csak nemrég végezte el a Mediboszorkány-képző Főiskolát, majd Dumbledore felvette nyugdíjba vonult elődje helyére. Még azt is megengedte, a diákok közül egyedül nekem, hogy Poppynak hívjam, ami teljesen természetesnek tűnik, főleg azután, hogy már gyakorlatilag minden állapotomban látott: sírva, ordítva, elkeseredve, halálosan fáradtan, a végletekig is eltökélten, akkor is hozzá futottam, amikor már nem bírtam tovább, hogy mindenki elől eltitkoljam Siriust, valakitől tanácsot is kellett kérnem.
Igyekszik minden gyengélkedőn eltöltött alkalmat megkönnyíteni a számomra, s mióta te is itt vagy, ti ketten egyfajta különös véd- és dacszövetséget alkottok, és valahogy mindig eléritek, hogy azt tegyem, ami a helyes, noha az jóval kevésbé szórakoztató.
Mivel vigyáznom kell az egészségemre… Mintha nekem lenne olyanom egyáltalán.

– Sirius… vigyél haza! Kérlek! Annyira… nem is tudom… úgy érzem, muszáj találkoznom anyuékkal. Ha…
– Nem! – vágsz közbe indulatosan. – Nem. Nem fogsz… nem hagyom!
– Jó, akkor csak… csak hadd lássam őket! Hiányoznak. – A szemembe nézel, mintha meg akarnál győződni arról, hogy tényleg csak magam miatt látogatnám meg őket, nem pedig… azért, hogy elbúcsúzzak. Akkor biztosan kiakadnál.
– Meglátjuk. Megpróbálom – biccentesz, lassan ellazulnak megkeményedett vonásaid, és a csuklómat szorító kezed óvatos cirógatással simít végig rendszertelen tempóban lüktető ereimen.
– Köszönöm – érintem hideg ujjaimat a tieidhez.
– Pihenj! – nyomsz puszit a homlokomra, és már hátra is húzódnál, de valószínűleg meghallod csalódott kis sóhajomat, és egy mosolyízű csókot lehelsz az ajkamra, mire elégedetten hagyom lecsukódni a szempillámat.
– Szeretlek – csúszik ki a számon, mire egy pillanatra megdermedsz, majd lassan elmosolyodsz, és újra megcsókolsz. De nem mondod, hogy te is.

Átfut az agyamon az utálatos kétség, és emlékeztet arra, hogy eddig sem mondtad ki, egyszer sem. Csak én, mindig csak én vallottam be, korábban többször is, aztán, amikor sosem találtam viszonzásra, egyre ritkábban, míg végül ez a rövid, de annál több mindent kifejező szó lassan kiveszett az életünkből. Talán most is csak a nem épp mindennapi helyzetem miatt feledkeztem el erről, és ismertem be. Jól titkolom (ezt is), de azért néha, ha eszembe jut, nagyon is tud fájni, mintha szégyellnéd szavakkal is alátámasztani.

A légzésem lassan egyenletessé válik, már félig egy álomban lebegek, amikor meghallom a szádról elveszetten pergő szavakat.
– Ne hagyj itt!
Nem tudom, valóban kimondtam-e, vagy csak gondoltam azt, hogy soha.

***

Amikor megérzem azt a tipikus édességillatot, azonnal tudom, ki van itt.
– Anyu! – Kiugrom az ágyból, nem törődve a hanggal, ami mögülem jön, és gyanúsan emlékeztet a te elégedetlen (aggódást leplező) horkantásodra, majd a nyakába borulok, köré fonva a karjaimat, és megpróbálom visszafojtani a könnyeimet.

A szüleim nem azért jöttek ide, hogy egy bőgőmasinával találkozzanak.
– Szia, prücsök! – hallom a hátam mögül aput is, mire megfordulok, és őt is szorosan átölelem, még a becenevem használatáért is elfelejtek rászólni, pedig egészen biztos, hogy te később abba sem fogod tudni hagyni az idegesítésemet ezzel.
– Ti? Hogyhogy itt? Mármint félre ne értsétek, annyira boldog vagyok, de hogy…?
– Sirius elhoppolt…
– Hoppanált – javítom ki örömtől fénylő arccal.
– Az – legyint apu, majd vállat vonva folytatja. – Szóval elhoppanált velünk Roxmortsba. Aztán elhozott minket ide.
Hátrafordulok, mert a szemedbe kell néznem, hogy lásd, mennyire hálás vagyok, hogy érezhesd azt a túlcsorduló örömömet, amit te szereztél nekem. Hogy érezd, mennyire szeretlek.
Mintha elpirulnál. Elpirultál?

Anyu megígéri, hogy megtalálják az ellenszert, de én a lelkére kötöm, hogy még véletlenül se hibáztassa magát, ha nem sikerül, noha ő egyre biztosabb a sikerben, ezzel ellenben én úgy törődöm bele lassan a csalódásba, ami a… halálomat hozza. Nem értik, ezért nem is mondom nekik, de én el tudom ezt fogadni, hiszen kiskorom óta abban a tudatban élek, hogy bármikor feladhatja a szervezetem és a varázslatom a harcot, és akkor vége. Csak attól félek (rettegek), hogy ők hogyan dolgoznák ezt fel… Remélem, ha így alakul, vigyáznak majd egymásra. Apunak, aki mindig is az erősebb volt, elsuttogom ezt, megkérem, hogy vigyázzon anyura és igen, Siriusra is. Először felhördül, arra gondol, amire mindenki, hogy talán fel akarom adni a küzdelmet, de aztán megígérem, hogy nem, azt sose teszem, és akkor végre rábólint.

Amikor hazafelé indulsz velük, én is visszatérhetek a szobámba, úgyhogy egy hosszúra nyúlt, majdnem-könnyes öleléssel elbúcsúzom tőlük, és egy hálás, boldog csókkal köszönök meg neked mindent, te pedig megérinted az ujjaimat. A szádhoz húzod a kezemet, és rászorítod az ajkadat, mire felkuncogok, és a vállgödrödbe fúrom a fejem, miközben éjfekete hajadba túrok.
Apu frusztrált torokköszörülésére felkapom a fejem, és fülig vörösödöm, mint egy rajtakapott csitri – végül is az vagyok, nem? Bárcsak csupán az lehetnék…
– Szia, kicsim! – int anyu felém, és azt gondolja, nem látom, hogy fátyolos a tekintete a könnyektől. Meghagyom őt ebben a hitében.
– Vigyázz magadra, öcsi!
– Még mindig nem vagyok az öcséd – vigyorgok a szememet forgatva apára, mire ő csak megvonja a vállát.

Ez az egyik dolog, amit a legjobban szeretek benne: úgy bánik velem, mintha én is egészséges lennék, teljes értékű, nem egy rakás szerencsétlenség, akire vigyázni kell, akárhogy igyekszem én is erősnek, magabiztosnak tűnni. Mert anyu, bármennyire is szeretem, mindig elszomorít, ha látom, hogyan néz rám, amikor azt hiszi, másra figyelek – a szomorúság, féltés és szánalom gyilkos bájitalként maró keveréke a tekintetében fojtogató fájdalommal és megmagyarázhatatlan dühvel tölt el. Persze nem mondom el neki, hogy mindennel tisztában vagyok. És mosolygok.

Apu bolondozik velem, idegesítő beceneveken hív, sosem látszik rajta, hogy félne (persze tudom, hogy így van, mert néha még ő is elkeseredik, de azt hiszem, tőle örököltem a színjátszási képességemet), és ugyanúgy leszid, mint bárki mást a szülei. Hálás vagyok neki ezért, noha anyu ilyenkor mindig összerándul, vagy az ajkát harapdálja, mintha csak azért, mert egy átok van bennem – és igen, lassan elpatkolok, teszem ilyenkor mérgesen hozzá magamban, miközben úgy teszek, mintha nem látnám, mit csinál –, máris kímélni kellene mindentől.
Pedig én akarom, hogy megbüntessenek, akarom, hogy viselhessem a tetteim, döntéseim következményeit. Azt akarom, hogy egyenrangúként tekintsenek rám, nem pedig sajnálkozó, együttérző pillantásokra vágyom.

Ezért nem mondtam el szinte senkinek. Persze a tanárok tudják, de őket megkértem, hogy még véletlenül se tegyenek velem kivételt emiatt, a diákok pedig ugyanúgy barátkoztak velem vagy épp sértegettek, mint bárki mást. Néha ugyan furcsállják, és kérdezősködnek, miért kerültem a gyengélkedőre, de mivel ez eddig nem olyan gyakran fordult elő, mindig sikerült kimagyaráznom magam.

Te általában igyekszel úgy tenni, mintha ez az egész nem lebegne sötét árnyként felettem, ezt is az állandó könnyedségeddel fogadtad, amit mindenáron el akarok tőled tanulni, csupán néha, mikor fájdalmamban könny csorog a szememből és üvöltve könyörgök megváltásért – akár a halál által is –, akkor látok csak olyan félelmet tiszta pillanataimban a pillantásodban, mintha nem én, hanem te táncolnál az élet és halál közti vékony határmezsgyén.

 Annyira a gondolataimba merülök, hogy csak Poppy gyengéd érintésére a vállamon riadok fel, és befejezem az ajtó bámulását, ahol kiléptetek. Zavartan kapom fel a fejem, és megpróbálva vidámságot sugározni, én is elindulok a szobám felé.

Rita, az egyik szobatársam már ott ül, és egy pillanatra emeli csak fel a tekintetét, amíg üdvözlésképpen biccent nekem, majd újra a maga előtt tartott még üres pergament kezdi szemlélni összeráncolt homlokkal, mintha azon tűnődne, vajon komolyan gondolták-e, hogy ezt most meg kell írni. Váratlanul ismét rám pillant, szeme azzal a fénnyel telik meg, ami csak akkor tűnik fel benne, ha valami érdekes pletykára bukkan, amit aztán itt-ott elferdítve mások fülébe susoghat, kétségeket támasztva a diákok között. Már elsőben is igyekeztem elkerülni, felismertem a már-már megszállottságra valló tudásvágyát, csakhogy nem a tantárgyak, hanem az emberek titkai iránt.
És néha, bár nem akarom bevallani magamnak, attól tartok, hogy túl sok mindenben hasonlítok hozzá. Hiszen én is gyakran mások fürkészésével kötöm le magam, de mindig azzal hessegetem el ezeket a gondolatokat, hogy nekem eszembe sem jutna továbbadni mások féltett, rejtegetett gondolatait, tetteit, mindössze azért figyelem őket, hogy ne kelljen saját magamon gondolkodnom. Attól is félek, hogy meglepően jó érzékével, mint valami titkos képességgel, ki fogja találni a betegségemet...

Mintha rákészülne a kérdezősködésre, megdörzsöli az orrnyergét, majd belevág.

– Valóban jártok Sirius Blackkel, a vérárulóval? – Utálom ezt a lányt.
– Igen.
– Ha jól sejtem, nem ma kezdődött a kapcsolatotok. – Annyira undorítóan sikamlós, hamis hangon kiejtett minden szava, hogy a hideg kiráz tőle.
– Nos, másokat minden bizonnyal jobban érdekelnek a sejtelmeid, mint engem, ugyanis igencsak fáradt vagyok. – Még csak nem is hazudok, valóban egyre gyakrabban kell ásítanom, de azért gyorsan végiggondolom, hogyan távolíthatnám el őt a szobából úgy, hogy ne legyen feltűnő az idegességem. – Jut eszembe: amikor feljöttem, láttam Claudiát egy beadandón dolgozva. Esetleg lemehetnél megkérni, hogy segítsen neked. Úgy láttam, különösen jó kedve van. Szerintem használd ki ezt a különleges alkalmat! – vigyorgok rá, az ő modorát felöltve, a szavak, akár egy kígyó sziszegése, mélyen belülről vibráló feszültséggel hagyják el a számat.

Mindenesetre Ritától sikerül megszabadulnom, hiába, nem sok témából képes egy értékelhető esszét írni, kivéve talán az asztrológiát, ott úgyis csak ki kell találni képtelenségeket. Ritának pedig igen nagy a fantáziája.
Nem is értem, mitől vagyok ilyen fáradt, miután nemrég aludtam, de miután gyorsan megfürödtem, bedőlök az ágyamba és már álomba is merülök.


Nagyot ásítva meredek a plafonra, semmi kedvem nincs felkelni, egészen addig, amíg eszembe nem jut, hogy már biztosan visszaértél, és ráadásul már úgyis az egész iskola tud rólunk, tehát semmi akadálya (elméletileg), hogy találkozzunk. Aztán… lopjunk magunknak pár nyugodt percet.

Álmosan dörzsölve a szemem az éjjeliszekrényemen ketyegő sárkányos, ébresztéskor az állat üvöltéséhez hasonló hangot kiadó órára nézek, és meglepődve veszem észre, hogy majdnem hét órán keresztül aludtam, lassan már indulnom kéne a Nagyterembe, ha még vacsorázni szeretnék. Majd a dátumra esik a pillantásom, amit a kis mindentudó ketyere szintén mutat, és elkerekedik a szemem. Igen, szentimentális baromság, igen, mi nem épp olyanok vagyunk – bár lehetnénk… –, mint a suliban turbékoló gerlepárok, de mégis, mégis… Mégis hónapfordulónk van. És ez csak jelenthet valamit. De úgy látszik, neked eszedbe sem jutott. Végül megrázom a fejem, mintha ezzel a teljesen szánalmas és még értelmetlenebb szomorúságomat (hiszen mindennap tanúságot teszünk az érzéseinkről, miért kéne még ez is?) próbálnám kirázni belőle, és végre a Nagyterem felé veszem az irányt.

A Griffendél asztalánál Jamesszel, Remusszal és Peterrel szórakozol éppen, hátravetett fejjel nevetsz valamin, a szemed tiszta ezüstként csillog, és igazi vidámság látszik az arcodon, ettől pedig nekem is kacagni támad kedvem, átölelni téged, csókokat lopni a szád szegletébe, hogy mosoly kezdjen játszadozni rajta, és újra és újra szinte ledönt a lábamról, amikor rájövök, miből ered ez az érzéskavalkád: szeretlek.

A háztársaim közé ülök, de minduntalan rád kalandozik a pillantásom, egyszer össze is akad a tekintetünk, ekkor rám kacsintasz, és intesz: kint találkozunk.
Sietősen tömök magamba egy áfonyás muffint, melyet megrögzött édességfalóként mégsem hagyhatok ki, majd kifelé indulok.

Már gyakorlatom van abban, hogy ne sikoltsak fel, ha egy láthatatlan száj csókot nyom a homlokomra, egy testetlen kéz beránt egy eddig ismeretlen folyosóra, sarokba, szellemkezek ölelik át a derekamat.
Így hát most is csendben maradok, amikor téged keresve körülnézek, és hirtelen egy rejtett nyílás túloldalán találom magam, a lábamat szorító ujjaid hathatós segítségével, csak egy halk, bennszakadó lélegzet jelzi pillanatnyi rémületemet.
– Mit csin… – tudakolnám, csakhogy máris húzol tovább magaddal, ami végső soron nincs is ellenemre, hiszen a kezed már nem a lábam, hanem az ujjaim köré záródik, ez pedig kellemes bizsergést okoz a veled érintkező bőröm minden milliméterén.
Azt hiszem, ez mindig így lesz, csak az a kérdés, meddig tart majd nekünk az a mindig…

Némi gyors tempójú sétát követően a már nemcsak a pálcáinkból eredő fényt látom, hanem a járatnak valószínűleg a vége felől jövő, egyre közeledő halvány világosságot is.
Ahogy kilépünk a szabadra, ahol Roxmorts aranyfényű lámpái szórják fénysugaraikat az útra, a karjaid közé fészkelem magam, így haladunk apró, egyszerre tett lépésekkel tovább.
Teljesen megbízom benned, az sem érdekel, ha elkapnak (bár ez melletted nem nagyon lehetséges), hiszen végre együtt lehetünk, egy estére talán elfeledve a gondjainkat. Most döbbenek rá, hogy eddig még sosem voltunk közösen Roxmortsban.
Mégis, teljes természetességgel andalgunk a napközbeni zsivajhoz képest szokatlanul (és áldásosan) nyugodt utcán, mintha már ezredszer járnánk itt közösen, kézenfogva.

– Hova megyünk? – kíváncsiskodom.
– Pontosan ide – vágod rá, és kinyitod előttem az ajtót, melyen rózsaszín, giccsesen kacskaringós, szívekkel díszített betűk hirdetik: Madam Puddifoot kávézója.
– Ezt. Nem. Hiszem. El. Te komolyan elhoztál engem ide? – leesett állal meredek rád, akiről bármit el tudtam volna képzelni, de azt nem, hogy a kedvemért hajlandó lennél eljönni ide.
– Végül is hónapfordulónk van, nem igaz? – morgod láthatóan zavartan.
– Te egyszerűen… Szeretlek – ugrom a nyakadba, mire, mint egy első randis, megszeppent kisfiú, tétován magadhoz szorítasz, bennem pedig a túlcsorduló érzelmek majd’ szétfeszítették a mellkasomat.

– Szervusztok, kedveskéim! – mosolyog ránk Madam Puddifoot, és beljebb vezet minket, nagyon is célirányosan, ezért gyanakodva fürkészlek téged, egyre biztosabbá válva benne, hogy ezt már előre eltervezted.
Egy hátsó, a többinél valamivel szolidabb asztalnál állunk meg, amit csak egy-két gyertya pislákoló fénye világít meg, és távolabb van a többitől, amelyek közül néhánynál fiatal, de már nem roxfortos párok romantikáznak összebújva.
Te egy hatalmas szelet csokitortát rendelsz magadnak, míg én jókora adag, különböző macaront, hozzá pedig mindketten vizet iszunk. Egymással szemben ülünk, pedig az asztalok úgy vannak kialakítva, hogy akár melletted is lehetnék, de nekünk így jobb: az asztal fölött áthajolva csókolózni, a másik ennivalójából ragadozóként elcsenni pár falatot, és az egymás szemében szikrázó fényekre lesni. Az égen felragyogó hullócsillagra mutatok, és mindketten néma csendben nézzük a helyét egy ideig, mintha silenciót szórtak volna ránk, majd halkan suttogva szólok hozzád:
– Kívánj valamit!
– Te is! – feleled somolyogva.
– Ki nem találnád, mit kívántam – közlöm veled.
– Még véletlenül sem volt egy csepp közöm sem hozzá, ugye? – kérded pajkosan fénylő pillantással.
– Áááá…
– Tőled is kérhetek valamit?
– De csak ha én is – megyek bele félig-meddig a dologba, mardekáros énemet még véletlenül sem hátrahagyva.
– Megegyeztünk. Ígérd meg, hogy bármi történjék is, soha nem hagysz itt! Még akkor sem, ha… Addig nem, amíg utánad nem megyek!
– Tudod, hogy fogalmunk sincs, mi lesz…
– Tisztában vagyok vele.
– Azt akarod, hogy Nick feleségeként folytassam a halálom után? – vonom fel a szemöldököm, megpróbálva elviccelni a helyzetet.
– Nem éppen. – A szád széle éppen csak megrándul, de már ezt is sikernek veszem. Végül is, a mardekárosok nem a humorukról híresek. – Bármi is lesz… Te nem tudod… Én nem tudnám…
– Ezt érthetően is elmondanád, kérlek?
Kell, hogy velem legyél! Én nem tudnám nélküled… ha nem vagy mellettem bármilyen formában… folytatni… hogy együtt… együtt mehessünk tovább.
– Ugyan már, ha én… elmegyek, tudsz te találni mást, hidd el! – biztatlak, igyekezve nem eltöprengeni a helyzeten, mely akár nevetséges is lehetetne. Csakhogy egyáltalán nem az.

– Te is tudod, hogy… Úgyis tudod…
– Megígérem, ha akármilyen lehetőségem lesz rá, hogy melletted lehessek, azzal mindenképpen élni fogok. Kivéve a szellemeskedést. Cserébe… ígérd meg, hogy ha meghalnék, te folytatni fogod! A barátaiddal, új szerelemmel, igazi boldogsággal, amit én nem adhatok. Tényleg nem. Úgy, hogy amikor majd az ígéretemet valóra váltva melletted leszek és figyellek, akkor elégedetten sírhassam álomba magam, hogy nem is hiányzom neked.
– Jill… Ez nem…
– Mert szerinted az enyém meg „igen”?
– Nem, de…
– Merlin gatyájára is, nincs de, különben nem áll az egyezség! Megértetted?!
– Igen.
És a számba lopsz egy kevés csokihabot a tortádból. A csókoddal.

Lehunyom a szemem… és már nem is tudom kinyitni, a szívverésem is kihagy egy – vagy több – ütemet a mindenfelől belém vágó fájdalom miatt. Azt hiszem, elájultam.

Hangfoszlányok, érzéketlen a bőröm, a testem, a lelkem…
– Vigyük fel Roxfortba, a gyengélkedőre! – Ez te vagy.
– Nem tudom megállítani többé… Túlságosan elterjedt…– Ez csakis Poppy hangja lehet, mely remeg (az elfojtott sírástól vagy a félelemtől?).

Egyszer egy egész beszélgetést elcsípek.
– Sirius, kérlek, hallgass végig! Már nem tudunk rajta segíteni… Ha most, ebben a pillanatban megérkezne az ellenszer, maximum akkor tudnék bármit tenni… De ez nem történt meg! Pedig olyan közel voltunk…
– Ne beszéljen róla múlt időben! – mordulsz fel, a hangod karcos, törődött.
– Nem tagadhatod örökké.
– Hogy lehet ennyire nyugodt?
– Gyógyító vagyok. A személyes érzéseim nem lehetnek hatással a munkámra.
– De ő… de ő Jill… – suttogod.


Összerándulok, és fel is ordítanék újra a következő fájdalomhullám miatt, ha lenne még hangom. De már annyit sikítottam, hogy csak kétségbeesett fuldokláshoz hasonló hörgések törnek fel a belőlem.
– Tegye meg! – üvöltesz túl engem, majd a kiáltásod zokogásba fullad. – Tegye meg…
– Nem tehetünk mást. Csak könnyebbé és gyorsabbá tesszük, ami egyébként is bekövetkezett volna.
– Hallgasson! Elnézést… Csak…
– Sajnálom.
Újabb kínnal teli hörgés hangja hagyja el a szám.
Egy bájital hűvös érintése csitítja a torkomban égő tömény, vegytiszta fájdalmat, melyet eddig észre sem vettem. Épp elég volt a többi is.
Érzem, ahogy egyre kisebbé válik a szúrás, tépés bennem, s vele együtt a tudatom is kezdi elhagyni a testem. Lassul a légzésem, a szívdobogásom. És hagynám magam teljesen átcsúszni a titokzatos Tovább felé, de eszembe jut valami, ami visszaránt. Sirius… Hol vagy?
– Szeretlek, Jill! Szeretlek, érted?! A rohadt életbe, szeretlek!

Repülök.

***

Egy pillanatra valami furcsa, köztes állapotban létezek, majd eszembe jut a hangod, „Ígérd meg, hogy bármi történjék is, soha nem hagysz itt!”, és már tudom, mit kell tennem, és újra repülök.
Amikor végre ismét látok, melletted lebegek, mindenki számára láthatatlan, testetlen, földön ragadt léleklenyomatként, mert az ígéretem köt, és nem mehetek tovább, ha nem tartom be.

Néha nagyon bizarr, szinte mindig fájdalmas, de előfordul, hogy téged figyelve – amikor, még élőként szerzett gyakorlatomat használva elfeledkezem magamról – elmosolyodom.
Olykor, ha egyedül vagy, megszólalsz, és beszélsz hozzám, pedig nem is tudhatod, hogy itt vagyok. Semmi biztosítékod nem lehet rá, csak az ígéretem. Szörnyen idegesít, fáj, gyűlölöm, hogy nem vagyok képes hozzád érni, beszélni veled, bármit tenni, amivel segíthetnék rajtad.
De ott vagyok. Mindig veled vagyok.

A temetésemen (és amikor sírsz), a RAVASZ-od letételekor (és amikor azt mondod, most közösen kéne ünnepelnünk), a Grimmauld térre költözésedkor (és amikor suttogva köszöntesz az új otthonunkban – egy árnyalakot, akiről nem is tudsz), a rövidtávú barátnőiddel való enyelgéseid után (és amikor elcsukló hangon „Jill”-t motyogva dőlsz ittasan az ágyba), miután először megtetted azt a dolgot (és közben a mellette lévő szobáig hallatszott – ahová összeszorítva a szememet behúzódtam –, ahogy akkor a nevemet kiáltottad), Jamesék esküvőjén (amikor az öklödet összeszorítva leheled: Jill, te hozzám jönnél?), Harry születésekor (Jill, te vagy az egyetlen, akivel ez kellene nekem. De veled nagyon – hallgatom.), Jamesék halálakor (Ők nem vártak meg, nem igaz, Jill? Talán te itt vagy. Talán.), az Azkabanban (mikor a dementorok szívfagyasztó hidegsége ellen a nevemet skandálod), a kiszabadulásodkor (Megmondtam, Jill, hogy megcsinálom.), Harryvel való találkozásaidkor és a bujdosásod alatt, és azon a napon is, amikor rossz előérzettel figyelem a vérvörös hajnalt.

– Furcsa érzésem van, Jill. Mármint azon kívül, hogy még mindig veled beszélgetek, annyi év után is. Odaadtam volna az életem, ha lehet, hogy te megmenekülj, tudtad? Csak sejteném, miért mindig azt a kevés embert, akit szeretek, kell megtalálnia a halálnak. És már nem tudom, hogy ha még mindig itt lennél, ugyanúgy szeretnélek-e. Nem tudom, mert nem volt alkalmam, lehetőségem kipróbálni. De azt hiszem, ha még élnél, most együtt állnánk az ablak előtt, néhány borzalmasan túlédesített sütit majszolva, és én valami olyan dolgot tennék, amihez minden őrült griffendéles bátorságomra szükségem lenne. Mondjuk letérdelnék előtted, és megkérném a kezed. Bár annyira még én sem lehetek bolond, hogy eddig ne tettem volna meg, ha itt lennél.
Gyűlölöm Pitont, Jill. Még jobban gyűlölöm, mint eddig. Felfedezett egy bájitalt, amivel az átkok szétterjedése a testben megakadályozható. Mindig csak arra emlékeztet, hogy te már nem… élsz, és téged már nem menthetünk meg. Gyűlölöm.
A szerelem jobban elviseli a távolságot és a halált, mint a kételkedést és az árulást. James ezt mondta nekem azután, hogy elmentél. Hát ehhez tartsam magam, mi?
Végül is… egész jól mintázza a helyzetünket, nem igaz? – kacagsz fel keserűen. – A halál… meg a távolság… adott. Én igyekszem nem kételkedni benned, és nem árultalak el azzal, hogy nem tartottam be az ígéretemet, pedig mennyivel könnyebb lett volna úgy… És te betartottad, Jillian? Azt hiszem, ma meglátom… Meglátlak.
Emlékszel, amikor a Szükség Szobájában azt ígértem, végig veled leszek? Remélem, engeded, hogy valóra válthassam.

***

Amikor átlebegsz a ködfüggönyön, az első, amit hallhatsz, az én hangom:
– Megígértük. Végig együtt voltunk.
Végre, annyi év után elengedem magam, és sírok.


*Vége*




Szavazás

Arra szeretnénk megkérni titeket, hogy a pontokhoz fűzzetek hozzá egy néhány mondatos indoklást is, hogy az írók is tudják, miért kapták éppen az adott pontszámot. Köszönjük!
A nevetek mellé írjátok oda zárójelbe az oldal nevét /pl. (Merengő, Továbbvilág, FF-net stb.)/, ahol regisztrálva vagytok. Legalább 1 hónapos regisztráció szükséges az általatok megadott fanfiction oldalon ahhoz, hogy a szavazat érvényes legyen!
Minden kategóriában maximálisan 5 pont adhattok. 
Az adható legkevesebb pontszám az 1 pont, a legmagasabb pedig az 5 pont, de fél pontokat is használhattok. pl: 3,5 pont

A szavazásról bővebben itt olvashatsz!
Segítségként mellékeljük az Útmutatót is. Itt megtalálhatod a kulcsfelhasználással kapcsolatos alapkövetlényeinket. 

Emlékeztetőül mellékeljük az író által választott kulcs-csomag részleteit, a titkos kulcsát, és a szereplőpárosát. 
Madam Puddifoot kávézója,  pipacspiros,  fénylő,  Silencio,  "A szerelem jobban elviseli a távolságot és a halált, mint a kételkedést és az árulást." (André Maurois)
Titkos kulcs: Szeplőtelen
Szereplőpáros: Sirius Black – Saját karakter


*Stílus:
*Kulcsok felhasználása: 1. csomag
- helyszín:
- szín:
- fogalom:
- varázsige:
- idézet:
- titkos kulcs:
*Cselekmény:
*Választott Szereplőpáros:
*Szubjektív vélemény:












 

23 megjegyzés:

  1. Szia! Két adagban küldöm, kicsit sok lett ^^"

    *Stílus: Kissé neheztelek magamra, amiért pont én írom ezt, de nekem ez túl sok volt, túl tömény, túl cukormázas a komoly, fájdalmas érzelmek ellenére is. Nem tudom, ki vagy, így azt sem tudom, tudod-e, én miket szoktam írni, így elárulom: hasonlóan megvont cselekményű, súlyos gondolatokat, olyasféle fogalom-és szóhasználattal, ami rettentő sok embernek nem jön be, de hát… kit érdekel. És valószínűleg te is ezt mondod most, megjegyzem jogosan és helyesen. De azért leírom a véleményem.
    Az E/1 és E/2 váltakozása nekem különösen tetszett, ahogy a jelen idő használata is, és a szókészlet szintén, csak valami… megfojtott az olvasásod közben, néha azt éreztem, vannak részek, amik csuklóból-reflexből jöttek, néhol meg, hogy ne bontsd meg ezt a stílusmélységet, görcsösen beleerőltetted az elejétől használt kifejezésmódot, és valami eszméletlen zavaró összképet kaptam. Pedig meg lehet bontani a stilisztikát is, lehet ugrálni, néha kicsit felengedni, és a boldogabb részeket könnyedebben megírni; felesleges arra is ráhúzni a mélykomoly leplet. Azt hagyd meg a drámai jeleneteknek, ott gyönyörűen mutat, szerettem is a leírásokat, de csak ott, ahol valóban helye volt. 3 pont

    *Kulcsok felhasználása: 1. csomag

    - helyszín: Minden drámai végkifejletet leszámítva, ez mégiscsak egy szerelmes történet volt, amibe szépen belesimult a kapott helyszín, aranyosak voltak, hogy végre boldogok lehettek egy kicsit; mint egy kicsi sziget, ahová kiszakadtak a valóságból. 5 pont

    - szín: Mind a kétszer arcszínként használtad fel, pedig olyan szép és fantáziadús ez a szín… A feladatnak megfeleltél, de a kreativitás igen vérszegény volt sajnos. 3 pont

    - fogalom: Pillantás, könny, arc; kicsit úgy érzem, ha valamit már használtál egyszer, attól nehezen szakadsz el. Megint az a problémám, hogy fénylő akármi lehet, szó szerint bármi, de te lekorlátoztad a testre, a fejhúson visszakacsintó érzelmekre. 4 pont

    - varázsige: Hm-hm. Egy konkrétum, és egy példa. Igazából ezzel nincs probléma, bár Sirius helyében én nem biztos, hogy ezt az átkot szórtam volna Dolohovra; de ezt kellett, hát ezt kiáltotta. Nekem személy szerint nem tetszik, de a feladatnak megfeleltél. 5 pont

    - idézet: Bár szó szerint beemelted, de nem hinném, hogy elérte a kellő hatást. Kérdezem is, hogy mit szerettél volna vele? Mert árulást én nem fedeztem fel a történetedben, amiért indokolt lett volna Jamesnek ekképpen vigasztalnia Siriust. Tett egy ígéretet, aminél erősebb volt a halál. Ez nem árulás. Ezt csak beleírtad, hogy benne legyen, amit némileg sajnálok, mert csak az az egy jut eszembe, hogy: köszönöm, Mr. James „Coelho” Potter a bölcs szavakat :/ 2 pont

    - titkos kulcs: A jelenetben, amihez felhasználtad, jól beleillett, igazából ide nem is írok különösebb indoklást, tetszett a felhasználás. 5 pont

    VálaszTörlés
  2. (folyt.)

    *Cselekmény: Kissé döcögősen indult be, sokáig vártam arra, hogy kiderüljön, mi is Jill betegsége, hogyan került sejthetően menthetetlen állapotba. A visszaemlékezések, Sirius mesélései jót tettek a történetnek, hiszen nélkülük egy hosszúra nyújtott haláltusa-jelenetből állt volna az írásod. Szépen összeállt egy kerek egésszé a főszál, bár néhol azért hagyott hiányérzetet bennem. Olyan túlidealizált volt az egész történet, hogy már-már nem esett jól olvasni, folyamatosan azt vártam, mikor bomlik meg ez az idill, mikor zuhan vissza Jill a valóságba, hogy Siriusnak ez már sok, főleg kölyökfejjel, és egyszerűen magára hagyja. Az egyedüli idillmegbontó dráma, az maga a betegség lassú lefolyása volt, amúgy hiába a halál, a veszekedés, a keserűség, kettejük szerelme valóban idilli volt: elválaszthatatlan. Csak valahogy… álomvilági az egész élmény, azt vártam, hogy Jill felébred és szembenéz a valósággal. Egy mesét hoztál nekünk, egy felnőtt mesét gyermeki elemekkel, amit nem igazán tudok hová tenni. 3 pont

    *Választott Szereplőpáros: Először is hihetetlenül hiányzott az OOC figyelmeztetés. Sirius nem ilyen, legalábbis a könyvekben egyáltalán nem egy mesebeli herceg túlidealizált romantikus alakját festi le. Márpedig itt az volt, noha az elején még elhittem, hogy Rowling Siriusát mozgatod, de aztán valami meghasadt és szűkölő kutyaként idomult Jillhez, a saját szereplődhöz. Én rettenetesen sajnáltam azt a lányt, köszönhetően a szépen végigvezetett gondolat- és érzelemvilágának, de valahogy egész olvasás alatt az járt a fejemben, hogy ez egy Mary Sue-psziché. Nem a tetteimben zseniális vagy tápos, hanem érzelmeiben domináns, és különösebb erőfeszítés nélkül képes magához láncolni Siriust a szerelem nevében. Ne… Az örök nő, aki mellett jóban-rosszban kitart a választott férfi, halála után is csak rá gondol, mindig a fejében jár. Ne haragudj, de ez nekem túl sok volt, lehetetlen, az életben nincs ilyen, vagy, ha van is, nem ilyen intenzitással, hogy pl. az ágyban is a halott szerelmem nevét üvöltöm egy másik lány képébe (vagy csak áthallatszott a szobába? Ezt nem igazán értettem, hogy akkor Sirius hogyan, miért, kinek ordította és végül is ki hallotta.) 2 pont

    *Szubjektív vélemény: Érzem, hogy némileg erősebb kritikával állok hozzád, mint kellene, de hidd el, ez a pontokat nem befolyásolja (ha csupán csak a szubjektivitásra hallgatnék, alacsonyabbak lennének). Ennek az az oka, hogy látok benned potenciált, szépen írsz, fejben észnél vagy, nem gabalyodik köréd a történet, nagyon is jól tudod, mit akarsz átadni az olvasónak. És mégis… a kulcsok felett elsiklottál. Valószínűleg már a kihívás elején tudtad, miféle sztorival fogsz előrukkolni, és, amikor megkaptad a kulcsokat, tíz körömmel igyekeztél beleszuszakolni őket úgy, hogy az eredeti elképzelésedet ne bontsák meg. Lehet, hogy hibásan érzem, de úgy gondolom abból, amit láttam tőled, ha hajlandó lettél volna kicsit elszakadni az alapötletedtől, és némileg hozzáidomulni a kulcsokhoz, egy maxpontos fic-et hoztál volna ide.
    Amit azért így a végén még megjegyeznék: Sirius halála és Jill újbóli találkozása. Azért ez… erős befejezés, megindító és szép, egy gyászfájdalomba csempészett örök öröm. Nekik. 4 pont

    Zajec (Merengőn is)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zajec!
      Először is: nagyon-nagyon ezerszeresen köszönöm, hogy olvastad és véleményezted, a sok jó tanácsodat, igyekszem az általad említett hibákat a későbbi írásaim folytán kiküszöbölni. :) Megpróbálok valahogy a pontozáshoz hasonlóan szempontok szerint válaszolni, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle. :D

      Stílus: Valójában nekem is új volt ez a stílus, mármint az E/1, E/2 váltalkozás, plusz még jelen idő is, így sokszor belegabalyodtam, csodálatos és kitartó bétámat rendesen le is fárasztottam. Éreztem én is olykor, hogy nincs minden rendben, de nem tudtam mire kicserélni, így általában végül maradt az eredeti változat. És elég nagy kihagyásokkal írtam a történetet, azért is jelentkezhet némi stílusbeli változás. Az a gond, hogy a cukormáz és a komoly vagy épp fájdalmas téma a mániáim, csak ez a kettő sokszor nem fér össze. Nagyon örülök, hogy akadt, ami tetszett a történet stílusában, igyekszem azért a kiemelt negatívumokat kiirtani a későbbiekben, már amennyire lehet.

      Kulcsok:
      -helyszín: Igen, én is hasonlónak szántam ezt, nem tudom, ezzel mennyire lehet egyetérteni, de szerintem ezt a kulcsot sikerült a legjobban beleépítenem, persze ez csak az egyéni véleményem, és még ez is bőven hagy kivetnivalót maga után.
      -szín: első kihívásom volt, és nem, eszembe sem jut erre fogni, az én saram, hogy nem néztem jobban utána ezeknek a kulcsfelhasználásoknak, már értem, hogy ezeknek nem csak úgy lenniük kell, hanem valami jelentőséggel kell bírniuk, de... a hibáiból tanul az ember :)
      - fogalom: itt gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, mint az előzőnél, és egyetértek Veled, sokkal kreatívabb megoldást is találhattam volna, hiszen annyira tág értelemben vehető a fénylő szó, rengeteg lehetőség kínálkozott volna.
      - varázsige: utólag persze nagyon okos vagyok, így a fejemet csapkodtam, hogy "Te okostojás, hát Sirius ezt kiáltotta volna?!" De most már ez van, és azért annak örülök, ha Szerinted a feladatnak megfelelt.
      - idézet: Nos, ha a helyszín sikerült a legjobban, úgy ez a legszörnyűbben szerintem, már a beleírásakor is sántított nekem, de... még nem értettem, hogy átvitt értelemben hogyan kellene szerepeltetnem, és nem tudtam megfelelően belevinni a történetbe.
      - titkos kulcs: Örülök, ha úgy gondolod, illett bele, bár utólag már arra is rájöttem, hogy na persze, majd a hormonoktól túlfűtve biztos azok lesznek, de... aztán arra gondoltam, hogy én még hiszek az ártatlan Siriusban. :D

      Cselekmény: éééés ismét igazat adok Neked. Lassú lefolyású, akció és igazából különösebb történés és történet nélküli írás volt, még életemben nem próbáltam ilyesmit sem, talán nem is így és itt kellett volna hozzálátnom, de egyszer mindent el kell kezdeni, ugyebár. :D És azt hiszem, nekem is egy amolyan túlidealizált világképem van még (még), azért érezhetted ezt a történetet, de már értem, hogy miért is illett volna jobban a valóság talaján maradnom.
      Választott szereplőpáros: Dettó. Megint igazat adok (és igazat kell adnom) Neked, és csak ismételni tudom magam: igyekszem legközelebb javítani ezeken.

      És végül... Nagyon boldoggá tesz, hogy azért volt, ami tetszett benne, annak ellenére, hogy tényleg jócskán akadnak benne hibák, és köszönöm még egyszer, hogy olvastad és időt szántál arra is, hogy véleményezd!
      BNori

      Törlés
  3. Szia!

    Igazán érdekes történetet írtál, alapvetően szeretem a Sirius-saját szereplős ficeket, úgyhogy elég magas elvárásokkal kezdtem bele a művedbe.

    Stílus: 3,5
    Gördülékenyen, olvasmányosan írsz, csak itt-ott döccent meg kicsit a történet. Merész vállalkozás az E/2-es mesélés, néhol bele is gabalyodtál: nem tudtad úgy megoldani, hogy végig E/2. legyen, és ezek a váltások engem teljesen kizökkentettek, ez nem volt olyan terjedelmű írás, ami elviselte volna a nézőpontváltásokat, legalábbis szerintem. Sajnáltam azt a pár nem Siriushoz szóló bekezdést, mert pont addigra kezdtem elhinni, hogy nehéz, fura, de megy neki az E/2. :-(

    Kulcsok felhasználása

    helyszín: Hátőőő... Nem is tudom. Benne volt, elbandukoltak oda, de azt azért nem mondanám, hogy különösebb jelentősége lett volna. Még ha egy roxmortsi hétvégén mentek volna, azt mondanám, hogy azt szimbolizálja, hogy Sirius végre felvállalta a lányt, de így... 3,5 pont

    szín: A pipacspiros szerintem hihetetlen lehetőségeket rejt magában, sajnáltam, hogy csak kilóra/darabra volt meg a színkulcs felhasználása, ráadásul kétszer ugyanúgy, egy szerelmes történetben ennél egy ilyen árnyalattól többet vártam volna. 3 pont

    fogalom: Erre nem akartam sokat adni, mivel egyáltalán nem volt kreatív a felhasználás, mint ahogy a feladat szólt, de vagy hatszor beleírtad, és mindenhol stimmelt, úgyhogy engem megvettél vele :-) 5 pont

    varázsige: Számra megvolt, a második tökéletesen illeszkedett, az első viszont sántított szerintem: mi értelme van olyasvalakit elnémítani, aki már kimondta, amit akart? Sirius pont az a típus, aki nem megelőzni akarja a további bajt, hanem megszüntetni a forrását, így az ő szájába valami ártás sokkal jobban illett volna abban a helyzetben. 4,5 pont

    idézet: Jaj. Elfogadom, hogy a beleírást választottad, szóval az átvitt értelmet nem fogom itt számon kérni, ettől függetlenül az idézetnek a cselekmény szempontjából jelentőséggel kellett bírni, itt ez viszont eléggé korlátozottan jelent meg: a halál csak a legvégén, a távolság pedig csak a legelején, hiszen a történet jelentős részében, illetve a kulcspillanatokban (haldoklási rész és halál), már vállalták a kapcsolatukat. A beleírás mikéntjével se vagyok teljesen kibékülve, nem értem, miért kellett Jamestől származzon ez a gondolat, aki addig említés szintjén is csak alig szerepelt -- oké, hogy ő Sirius legjobb barátja, de nem hiszem, hogy spontán André Maurois idézetekkel dobálózna, főleg azután, hogy az elbeszélő kinyilatkoztatta, hogy Jamesszel nem nagyon lehet lelki életet élni. 3,5

    titkos kulcs: Ennél a kulcsnál éreztem úgy, hogy mellényúltál, akárhányas számot is húztál :D Ebben a kapcsolatban szerintem semmi szeplőtelen nem volt, hiszen tilosban járásról, szabályszegésről, házak közti rivalizáció semmibevételéről volt szó, ráadásul a lány haldoklott, így nekem a beteljesült szerelem sokkal jobban passzolt volna ebbe az írásba -- kicsit meg is lepődtem, mikor megláttam a dőlttel szedett olyan kifejezést, aztán jött persze a kifejtés is a szeplőtelennel: ha nem lett volna ez a kulcs, az egész olyanozást ki lehetett volna hagyni, és akkor mindenki gondolhatott volna, amit akar. 4 pont

    VálaszTörlés
  4. Part 2:

    Cselekmény: Se hús, se hal -- leginkább ezt tudnám mondani. A visszaemlékezéses forma, majd a jelenbe váltás és a jövőbe utalás szép volt, jó kis átmenetet dolgoztál ki, azonban a cselekmény első 2/3-a olyan volt, mint egy jó tempós összefoglaló addigi életükről, hogy a lemaradó olvasó is képbe kerüljön. Nem igazán értem, miért kellett beteggé tenni a lányt, vagy ha már beteg volt, akkor miért nem tudhattuk meg előbb, hogy mi a baja -- elég zavaró volt, hogy baromi sokáig az se derült ki, hogy mugli vagy varázslóbetegsége van. Nekem ezenfelül hiányzott egy nagy, főkonfliktus is, mert így csak a haldoklás, és a mindennapi apróságok vitték a történetet -- becsületedre legyen mondva azok viszont elég jól meg voltak válogatva ahhoz, hogy végigolvastassák az írást. A halál utáni részek megint nagyon zanzásítottak, nem világos, hogy Sirius miért nem felejt. 3 pont

    Választott Szereplőpáros: Nagyon szeretem a párost, mármint a Sirius-saját szereplőt, így azt hiszem, kicsit többet vártam.
    Jillt nekem nem sikerült életre keltened: eleinte azt hittem, hogy egy Lily Evans klón, aztán kiderült, hogy van benne Dumbledore-ból és Izabella Swanból is egy kicsi a szétterjedő átokkal és a speciális "természetesen jövő" pajzsbűbájokkal. Hiányzott belőle valami, ami háromdimenzióssá tette volna, és nagyon keveset tudtunk meg róla, pedig ő volt az elbeszélő -- éppen emiatt halvány segéd fogalmam sincs, hogy Sirius mit szeretett rajta.
    Sirius elég fura, mondhatni OOC volt, nem értem, miért szeretett bele a lányba, aztán miért tartott ki mellette, és miért... egyáltalán bármit miért csinált. 2,5 pont

    Szubjektív vélemény: A történeted alapvetően tömör és olvasmányos volt, ugyanakkor a fenti sok apróság, illetve még néhány dolog miatt nekem nem igazán tetszett. Miért lett Ogg Hagrid helyett? A Weasley-szülők idősebbek, és Hagrid már akkor is vadőr(segéd) kellett legyen, és Siriusék korában már ő volt a meghatározó karakter. A végét nagyon indokolatlannak éreztem, Sirius élethosszig tartó gyászánál már nagyon kellett volna, hogy tudjam, miért is szerettek egymásba, főleg hogy Sirius mit szeretett a lányon. 3,5 pont

    Összességében nem volt rossz történet, csak éppen itt-ott sántított egy kicsit, remélem, nem bántottalak meg a véleményemmel :-)

    Sok sikert kívánok,
    Tigi (Merengő)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tigi! :)
      Nagyon köszönöm, hogy időt szántál a történetem véleményezésére és pontozására! :) Sajnos most nincsen sok időm, de mindenképpen szeretnék mindenkinek mielőbb válaszolni, hogy ez a sok-sok szép és tartalmas kritika ne maradjon válasz nélkül, de csak rövidebben fogom kifejteni.
      Általában én is éreztem, hogy hol hibáztam, de nagyon köszönöm, mert olyanokat és úgy emelted ki, hogy abból tanulni tudok!
      Örülök, hogy azért akadt, ami tetszett. :)
      Nagyon köszönöm még egyszer, hogy írtál!
      Üdv: BNori

      Törlés
  5. Kedves Író!

    Először is köszönöm, hogy megírtad a történeted, és így olvashattam. Kicsit fanyalogva fogtam bele a leírás alapján, vontatott, egybefüggő, véget nem érő szenvedéssorozatra számítva a leírás alapján. Ám igyekeztem arra gondolni, ami megfogott az elején, a választott páros. Szeretem Siriust, és valahogy a Harry Potter könyvek egyik női karakterét sem tudtam elképzelni neki párként. Nem tagadom, talán le kellene szoknom arról, hogy a leírásból és a címből fakadó elvárásokkal fogok bele egy történet elolvasásába.
    Sablonra számítottam, de megleptél azzal, hogy a szenvedő fél támad neki a partnerének, s kér rajta számon valamit, egyből megakadt a szemem az első kérdésen. Sirius miért nem vállalja fel a lányt? Aztán jön egy klisé, problémamegoldás rosszulléttel, amikor hirtelen Sirius észbe kap, és máris szalad a lánnyal a gyengélkedőre, elfelejtve mindent, pedig úgy érzem, ő kezd belefáradni egy kicsit az egészbe. Valóban egyre jobban érdekelt Jill számonkérésének az oka, mert sejtésem szerint ő nagyon is próbált a lány mellett állni.
    Amikor Jill rosszul lett, számomra túl hirtelen történtek az emlékfelvillantások, értem, hogy miért olyanok, amilyenek, ha az ember olyan beteg, vagy épp úgy érzi magát, nem tud megálljt parancsolni gondolatai és emlékei örvényének, mégis túl sok volt és túl rendszertelen, csakúgy, mint a szemszögváltások, megszólítások, kiszólások. Ugyanakkor egy ilyen keretein belül szólaltattad meg az egyik kulcsodat, a varázsigét, ami tetszett is, meg nem is. A Dolohovos affér kicsit klisé lett véleményem szerint. Sirius legyőzhetetlen, Jill pedig ösztönből varázsolgat, amikor sárvérű.
    Valamint jobban elkülöníthetted volna a múlt-jelen idősíkokat, az emléket és valóságot, mert ez szintén nehezíti az olvasást. Jelölhetted volna például azzal, hogy más betűtípust használsz, esetleg dőlttel szeded az emlékeket, stb. Hacsak nem fogom jóhiszeműen arra, hogy ezzel is Jill állapotát akartad érzékeltetni, s ahogy az olvasónak, úgy neki is összefolyik minden. :P Megadom ennek esélyét a történet végéig.
    Viszont tetszett, ahogy apró információkat csöpögtettél el Siriusról, adtál valami kis pluszt a rowlingihoz képest, egyet sajnálok, hogy Jillnek nem lett igazán kiforrott személyisége, nekem ő csak szenved, nem igazán áll ki magáért, nincsenek meghatározó személyiségjegyei se. Kicsit olyan „Romana” stílusú női főszereplő, csak én valahogy mégsem tudom belehelyezni magamat a szerepébe.
    Sok volt a kép, amivel azt akartad erősíteni, mennyire erős Sirius és Jill között a szenvedély, néhol már-már erőltetettnek érződött a költői szóhasználat, ami számomra szintén zavaró volt (felbonthatatlan pecsét és társai, azt hiszem, ez tette be a kaput kissé.)
    Jill betegségének felfedésével sokáig húztad az időt, addigra már úgy voltam vele, hogy oké, rossz neki, szenved, de egyáltalán ő maga tudja, hogy miért, vagy csak az olvasó nem? Aztán megkaptam a választ, amire felkaptam a fejemet, igazán ötletesre sikeredett, aztán le is lomboztál, mikor ismét elkezdte kiemelni, hogy ő mennyire nagy boszorkány – legalábbis bennem így csapódott le.
    A betegség kiderülése ismét egy éles váltást hozott magával, ahol a lány elkezdett haldokolni, én pedig ismét kapkodtam a fejem, hogy mi történt. Aztán kiderült, hogy mégsem az történt, mint aminek elsőre látszott. Pedig őszintén szólva ismét kíváncsivá tettél, érdekelt volna, hogy akkor hogy oldod meg a történet folytatását. Bosszantott, hogy az utána lévő jelenettel ismét magasabb piedesztálra próbáltad emelni a lányt, valamint az is, hogy megpróbálja átverni Siriust.

    folyt. köv.
    Subrosa (merengő)

    VálaszTörlés
  6. Furcsa volt, hogy a szüleitől való búcsúzásnak nem szenteltél különösebben hosszabb részt, vagy csak nem is utaltál rá, hogy történt volna valami érdemleges, nagyon Sirius-központú a gondolkozása, teljesen megfeledkezik róluk, mintha csak a fiú állna mellette, pedig úgy tűnik, hogy ez nem így van. Aztán megint csak vakartam a fejem egy újabb logikátlanság láttán, hazavitted őket, majd valahogy mégsem.
    Más logikátlanság: Sirius hogy tudott csak úgy kisétálni a Roxfortból, hoppanálni, visszajönni a lány szüleivel? Szüksége lenne egyrészt valami rendkívüli kimenőre, meg minimum egy jogosítványra. Vagy ezek megvoltak?
    Másik ilyen: Hogy kerülnek a kávézóba? Nem konkrétan az eljutásra gondolok. Hanem a fent már említett problémára. Rendben, kijutnak láthatatlan köpeny alatt, vagy valamelyik titkos alagút egyikén, de a tulajnak nem tűnnek fel a diákok? Esetleg roxmortsi hétvége alatt történik?
    Vártam, hogy mikor derül ki az is, hogy mitől ilyen nagy a szerelem kettejük között. Mennyi idősek, mióta tart. Hogy lett? Semmi lényeges nem derült ki számomra, csak apróságok, amik nem indukálnak véleményem szerint ilyet. Lóg a levegőben az egész, csak úgy, ahogy Jillnek hirtelen elérkezik az utolsó perc. Nem tudom megmondani, hogy jobb, vagy rosszabb-e, hogy itt történt és nem a történet közepén, amit már említettem.
    Az utolsó előtti, csillaggal leválasztott rész nyerte el igazán a tetszésemet, és nem azért, mert ez már majdnem a vége. Tetszett, ahogy hatni tudtál az érzésekkel, valahogy összeszedettebbnek tűnt, pedig ez is kissé kuszára sikeredett, de jó volt, hogy mégis Siriusszal maradt, megtartva az ígéretét. Siriusban jól ábrázoltad a megtört, élete szerelmét elvesztő embert, akit akkora sokk ér, és annyira tudott szeretni, hogy nem képes újrakezdeni.
    Akkor jöjjenek a pontok, amikhez legfeljebb a továbbiakban néhány szót fűznék csupán:
    Stílus: 2
    Kulcsok:
    helyszín: 4 – Egész központi szerepet kapott.
    szín: 2 – Többet vártam volna, mint néhány dühös arcot.
    fogalom: 1 – Okosan pislogtam, mi volt a kulcsod, bele kellett néznem a papírosomba, hogy mi is volt az, és nem azért, mert rossz a memóriám.
    varázsige: 3
    idézet: 4
    titkos kulcs: 2 – Nekem nem igazán jött át.
    Cselekmény: 2
    Választott szereplőpáros: 2,5 – Szerettem Siriust a könyvekben, de útközben elveszett valahol a személyisége, a lány pedig nekem személytelen volt, sokszor úgy éreztem, hogy lehetne akármilyen nevük.
    Szubjektív vélemény: 2,5 – Tényleg tetszett a vége.

    Remélem, nem bántottalak meg szigorú véleményemmel és pontjaimmal. Sok sikert a versenyen!

    Üdv,
    Subrosa (Merengő)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Subrosa!
      Neked is köszönöm a véleményezést, a pontokat, és a rengeteg segítséget, amit az Általad kiemelt hibák nyújtanak, hiszen így tudok (remélem :D) legközelebb valami jobbat írni. :)
      Igazat adok Neked, valóban vannak hiányosságai és hibái a történetnek. Sajnálom, hogy nem igazán nyerte el a tetszésedet, de annak nagyon örülök, hogy a vége tetszett! :)
      Még egyszer nagyon köszönöm!
      Üdv: BNori

      Törlés
  7. Kedves író!

    *Stílus: Szépen és gördülékenyen fogalmazol, bár voltak részek, amik számomra egy kicsit monotonra sikeredtek, de összességében szépen volt felépítve a történet. 4 pont

    *Kulcsok felhasználása: 1. csomag

    - helyszín: Az elején kezdtem aggódni, hogy mikor és hogyan fog szerepelni benne a kávézó, de a végén előkerült nem is akárhogyan. Azt hiszem Siriustól nem is várhattunk volna mást, minthogy így settenkedik ki az iskolából. Tetszett ez a fajta megoldás, mert egészen más, mint úgy elvinni egy lányt egy ilyen randira, hogy közben minden diák szintén kint lehet a faluban. 5 pont

    - szín: Felhasználás szempontjából nem volt vele gond, de szerettem volna, ha másként is szerepel benne, nem csak úgy, hogy valaki elpirulását jellemzi. Jó lett volna, ha másként is fel lett volna használva, például egy ajándék vagy ruha vagy bármilyen más hasonló formában. 4 pont

    - fogalom: Nos, bevallom itt el kellett gondolkoznom, hogy mikor is olvastam benne bárhol is és rá kellett jönnöm, hogy bár nem volt szembetűnő, de nagyon szépen volt beleszőve a történetbe. Nem tudok belekötni. 4 pont

    - varázsige: Bár ez sem szerepelt túl sokat, de nem éreztem azt, hogy muszájból lett volna csak felhasználva és tetszett,hogy Sirius egy mardekáros lány védelmében használta egy másik mardekáros ellen. 5 pont

    - idézet: Itt egy kicsit eltöprengtem. Bár szó szerint is bele került, de átvitt értelemben is és ezen töprengtem el. De úgy gondolom, hogy igazából a két szereplő kapcsolatát jellemzi igazán ez az idézet, bár az árulás részét nem találtam benne. 4 pont

    - titkos kulcs: Itt egy kicsit többet vártam volna. Kíváncsian vártam, hogy miként fog belekerülni ez a kulcs a történetbe és nagyon sajnáltam, hogy ez csak egyetlen egyszer került bele, bár tény és való, hogy jó helyen és jó időben, mégis nekem egy kicsit kevés. 3,5 pont

    Joy ( zsűritag)

    VálaszTörlés
  8. folytatás...

    *Cselekmény: Leszögezném, hogy én nem szeretem Siriust, pont azért ahogy viselkedik, de itt nagyon szépen volt megmutatva, hogy ő is csak egy álarcot hord és azért viselkedik így. Kíváncsi voltam, hogy mi a baja Jill-nek és megdöbbentem, hogy egy átok miatt haldoklik. Érdekes volt végig követni az ő szemszögén keresztül a kapcsolatukat a szenvedésüket, Sirius ingadozását, hogy griffendélesként állítja, hogy nem lehet kapcsolata egy mardekárossal és aztán mégis kész felvállalni az egész iskola előtt, hogy érdeklődik egy mardekáros lány iránt. Összefoglalva a cselekmény szála a két szereplő közötti szerelem és vívódás érdekes elegye volt, időnként az a tipikus se veled se nélküled kapcsolat legalábbis Sirius részéről, viszont a vége igazán megható volt. 5 pont

    *Választott Szereplőpáros: Tetszett a szereplőpárosod. Sirius jelleme megmaradt olyannak amilyen volt, mégis sok mindent meg lehetett róla tudni Jill szemszögén keresztül. Jill karaktere nagyon tetszett, bár ritkán fordul elő, hogy saját szereplős történetet olvasok. Azért megjegyezném, hogy hiányoltam a kiírásnál a figyelmeztetést, hogy OOC karakter, mert bár igyekeztél meghagyni Siriust Rowling hűnek,sok esetben éreztem,hogy igen csak átesik ezen a ponton. 4 pont

    *Szubjektív vélemény: Azt hiszem, hogy elmondhatom, hogy nem sok Siriusos történetet olvasok és nem is sikerült őt még megkedvelnem, de ebben a történetben valamilyen szinten mégis kedves figura lett számomra. Bár Jill sokszor hiányolja tőle, hogy kimondja neki, hogy szereti, de azt hiszem a részéről nincs annál nagyobb elismerés, hogy Pitonnak a szemébe mondja, hogy Jillt ennyire szereti. Érdekes volt viszont, hogy az egész történetben úgy tűnik, hogy bár gyűlöli Pitont, de nem piszkálja és leginkább két dolog miatt. A kezdeti ellenszenve mellett haragszik rá, amiért kinevette Jillt, de Sirius nem tudhatta, hogy a fiú bocsánatot kért később a lánytól és gyűlöli Pitont, mert kifejlesztette az ellenszert amire Jillnek is szüksége lett volna, de ő már nem élhette ezt meg. Ami igazán tetszett, hogy mennyire sikerült betartaniuk az ígéretüket. Jill betartotta és úgy tűnik, hogy Sirius végig úgy beszélt vele, hozzá, mintha tényleg tudná, hogy a lány ott van vele, de a saját részéről már nem volt ennyire szerencsés, hiszen nem tudott boldog életet élni. Érdekes volt látni a lány szemszögén keresztül, hogy milyen ember valójában Sirius Black. Így azt is látni lehetett, hogy bár nem akarta a családját követni mégis szeretett volna megfelelni nekik, még ha tudattalanul is és Jill jól érzékeltette, hogy mennyire vak volt a saját öccsét illetően, mert ha jobban figyel rá akkor talán neki sikerült volna megmentenie őt attól az élettől, amit elvártak tőle. Bár nem sikerült megszeretnem Siriust, de a történeted igazán tetszett. 4,5 pont

    Köszönöm, hogy olvashattam.

    Joy ( zsűritag )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves meichan!
      Nagyon köszönöm a véleményed és a pontjaidat! Örülök, hogy tetszett a történet, igyekszem a későbbiekben a kiemelt hibákra odafigyelni. :) Attól pedig végképp nagyon boldog vagyok, hogy tetszett Neked ez a Sirius, bár valóban nagyon kellett volna az az OOC-jelzés. :"D
      Köszönök még egyszer mindent!
      Üdv: BNori

      Törlés
  9. Kedves Író!

    *Stílus: 4 pont
    Jól volt megírva, nem voltak értelmetlen mondatok (uh talán az elején volt egy ami nem egyértelmű, de nem vészes), megfelelő szóhasználat, nem túl klisés. Csak azért nem öt pont, mert néha nem volt teljesen tiszta hogy ki hol van éppen, néhol kicsit megcsúszott ez a balladai homály – ami egyébként az említett ’néhol’-on kívül mindenhol máshol szintén jól volt megoldva.

    *Kulcsok felhasználása: 1. csomag

    - helyszín: 4 pont
    Aranyosan lett belerakva, hogy Sirius még ezt is megteszi a csajsziért, jó volt. Annyi, hogy azt hittem lesz még valami, mondjuk Madame Puddifoot hoz nekik tortát vagy tudomisén, mert ugye írva volt, hogy Sirius valószínűleg korábban megszervezte. De persze ez nem nagy gond.

    - szín: 4 pont
    Öt lenne, de kétszer szerepelt benne és ez nekem fura volt, kicsit erőltetett.

    - fogalom: 5 pont
    Szépen beleillett, bár most nézem, hogy sokszor szerepelt, de egyáltalán nem tűnt fel. Feltételezem, mert nem olyan érdekes szó, mint mondjuk a pipacspiros.

    - varázsige: 4 pont
    Ez is kétszer volt és feltűnt. A második helyett inkább valahogy máshogy fogalmaztam volna, mondjuk némítóbűbáj vagy ilyesmi. Az első egyébként szép megoldás volt, tetszett, Sirius simán megtenné :))

    - idézet: 5 pont
    Az egész sztoriból átjött, még bele is írtad, jól meg lett oldva.

    - titkos kulcs: 3 pont
    Oké, az fura volt. Aranyos, hogy ilyen kis ártatlanok, de szerintem ez nem vall Siriusra, sem a kamaszokra. Azért három pontot még ér, mert ebbe a kis együtt alvós szituációba beleillett.

    *Cselekmény: 4 pont
    Kicsit nyálas ez az örök szerelem, ami a halált is túléli meg satöbbi téma, a mardis-griffendéles szerelem viszont aranyos ötlet, Sirius a kis büszke oroszlán aki aztán mégis felvállalta. A halál természetesen kellett bele, az mindig kell, és jó is volt, amíg meg nem halt. Csak aztán kicsit fura lett, ahogy ott figyelte meg minden, de hát a szerelem néha furcsa szóval nincs ezzel semmi baj.

    *Választott Szereplőpáros: 3 pont
    Attól függetlenül is, hogy Siriust legszívesebben Remusszal shippelem, kicsit fura volt. Főleg a Pitonos incidens, az nagyon Lily-s volt. Igazából elég semleges párosnak tűntek, nem kifejezetten rossz, de nem is rögtön otp.

    *Szubjektív vélemény:4 pont
    Igazából ötöt akartam adni, mert a végén sírtam, ami pedig azért nem olyan gyakori. Ugyanakkor hármat akartam adni, mert a Piton-Jill incidens, ami olyan Lily-szerű volt, az kicsit kiverte nálam a biztosítékot, csak itt ültem és azt kérdeztem ezt most miért kellett?! Meg az örökké várni egymásra téma is kicsit szürreálisnak tűnt. Így hát végül az arany közép mellett döntöttem, mert jó volt olvasni, jól volt megírva, érdekes volt a homály, ez az ’és akkor most mi van?’ kérdés, minden egész jó volt.


    Sorrow (zsűritag)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves zsebegér!
      Neked is nagyon köszönöm a véleményezést, a pontokat és a tanácsokat, és persze bocsánatot kérek, mert csak most válaszolok, sajnos nem jutott időm rá, de ettől függetlenül ugyanolyan hálás vagyok értük.
      Már az Előtted lévő kritikáknál kifejtettem, így nem fogom annyira részletesen elmondani, de igen, valóban jobban be kellett volna építenem a kulcsokat, és az Általad kiemelt negatívumokkal is egyetértek. (annyit tennék még hozzá, hogy a színt kikötés volt kétszer beleépíteni; valószínűleg azért érezted erőltetettnek, mert mindkétszer hasonló helyzetben használtam fel, ami megint csak az én saram :D)
      Nagyon örülök, hogy volt, ami tetszett a történetben, és annak még jobban, hogy a végén sikerült megríkatnom Téged, főleg, ha ez ritka. :)
      Még egyszer nagyon köszönöm, és a későbbiekben igyekszem a kritikádból tanulni!
      Üdv: BNori

      Törlés
  10. Kedves író!
    Nem egészen vagyok hozzászokva a pont szerinti véleményezéshez, de kérlek nézd el nekem, ha valamit hibázok!

    *Stílus:
    Nekem általában tetszett, többnyire illett a történet cselekményéhez a komolyság és a szomorúság, Jill csak itt-ott tűnt túlságosan is lehangoltnak. Tudom, hogy tudta, mi vár rá és éppen ezért nem kötöm az ebet a karóhoz, hogy ennél márpedig sokkal vidámabb hangvételű leírás szükségeltetik a történetedhez, de talán egy-egy könnyedebb hangulatú bekezdés lazított volna rajta egy kicsit (-: Nagy kihívás szám/személynek az E/2-t választani ráadásul jelenidővel együtt, mivel - legalábbis szerintem - nehéz vele jól megragadni az olvasót, engem viszont sikerült. Az elején furcsa volt, hogy nem múlt időben írod aztán megszoktam, hamarost már a második személyű leírás sem zavart, bár ehhez hozzátennék valamit. Örültem, hogy talán most végre megszeretem az E/2-t, jó is volt meg minden, de valahol a közepén kicsit kiestél belőle és inkább tűnt úgy, mintha egyesszám első személyben beszélnél. Ez azoknál a részeknél volt igazán, ahol nem is nagyon szerepelt Sirius, itt mondjuk nehéz is lett volna hozzá szólni... de azért egy kicsit jobban (bocsánat, nem bírom szóismétlés nélkül megfogalmazni) beszélhettél volna az olvasóhoz, és akkor nem esek ki a "varázsból". Nem tudom, ez a megjegyzés mennyire volt a 'stílus' ponthoz köthető.
    4,5 pont

    *Kulcsok felhasználása: 1. csomag
    - helyszín: Csak vártam, vártam és vártam... de sehogy sem akart megérkezni. Aztán végül belépett a cselekménybe, értelmesen; nem volt csak úgy "nesze nektek, itt a kulcs!" odadobva. Igazándiból semmi különöset nem tudok ehhez hozzászólni, mivel a feladatát ellátta, belekötni sem tudok (-:
    5 pont
    - szín: Szívom a fogamat, de azt kell mondjam, ez nem volt annyira jó benne. A pipacspiros szerintem alapból nem egy könnyű szín, mivel nehéz feltűnésmentesen beleépíteni a történetbe. Talán ha valami gyakrabban használt árnyalat lett volna, kevésbé tűnik ennyire fel nekem és jobban belesimul a történetbe - persze tudom, hogy ez a kulcs a csomag része volt, számításba is veszem (-: Ezen felül viszont nem is szerepelt sokszor, nem volt túl nagy jelentősége sem, bár tán nem is volt ez megkötés.
    3,5 pont
    - fogalom: Ez abszolút kiesett. Már nem emlékszem, mikor és hol szerepelt és most szégyellem magam, mert nem tudom, mi a dolgom ilyenkor. Rémlik, hogy itt-ott szerepelt és jobban is belesimulhatott a szövegbe a pipacspirosnál - utóbbi jó pont - így hát... nos, gondolkozom.
    3,5 pont
    - varázsige: Benne volt, bár csak egyszer, de én ezzel tökéletesen elégedett vagyok. Lehet, hogy most hű-de szőrösszívűnek kéne lennem és lehet, hogy ez most az előbbi pontjaim fényében nem fog fair-nek tűnni, de megadnám rá a max pontot. Ott volt, jó volt, nem volt beleerőltetett. Semmi bajom sincs vele (-:
    5 pont
    - idézet: Csak a végén szerepelt, de már előtte is olvastam az idézetet. Áthatotta a történetet a mondat halálra vonatkozó része és - bár az elején még számítottam árulásra, vagy valami hasonlóra legalább - ennyi elég is volt. Sirius szerelme tényleg jól viselte Jill halálát, hiszen az érzése nem lankadt el, ő maga hiába nem tudja, szeretné-e "most" is a szerelmét. Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom (-:
    5 pont
    - titkos kulcs: Nem szerepelt annyira, csak egyszer volt megemlítve. Azt az egy jelenetet teljesen jól áthatotta, ám a többit nem-igen. Nem érzem se hiányát, de túlcsordulását, de egy picit azért mégis kevéske (nekem) a felhasználás feladatát viszont jól teljesítetted (-:
    4 pont
    *Cselekmény: egy egész szerelmet elmeséltél, időnként részletesebben, időnként részleteket átugorva. Nem is igazán szólt többről, csak Jill saját halálát való elfogadásáról, ám nem is kellett ezt a történetet mindenfélével túl-tölteni.
    5 pont

    VálaszTörlés
  11. És itt a másik fele:

    *Választott Szereplőpáros: Egyszerre könnyű és nehéz egy saját szereplővel bírni, hiszen fel kell építened a jellemét, (a külsejét) és a múltját, nem is beszélve a Siriushoz való viszonyáról. Ő ugye ismert Tekergő, nagyjából tudjuk, milyen személyiséggel bírt és bírhatott fiatal korában, ehhez szokták viszonyítani a kitalált párját és a kapcsolatát is. Black-hez nem illenek a rózsaszín felhőcskék - nem is voltak - ő inkább egy nagyszájú "csaj" mellé való, vagy egy tragikus/tragikomikus szerelembe. Ez utóbbi meg is volt, igaz, Jill mugliivadék-mardekárossága egyszerre ritka-elképzelhetetlen és gyakori. Most nem a szereplőkön szeretnék lovagolni, mivel ebben a pontban kettejük viszonyáról van szó. Sirius titkolni próbálta a szerelmét, ami (a házaikra való tekintettel) reális, nem mondta, hogy 'szeretlek' ami szintén az ő eddig megismert személyiségére vall... szerintem karakterhűen viselkedett a történetben. Igaz, egy ilyen párossal inkább el tudtam volna képzelni, hogy a végén tényleg elválnak útjaik, de hát na... ez már inkább csak megszokás kérdése.
    4,5 pont

    *Szubjektív vélemény: Általánosságban véve tetszett a történeted, itt-ott voltak dolgok, amik zavartak (pipacspiros és az E/2-ből való kiesés) de nagy dolgokba nem tudok és nem is akarok belekötni. Én elégedett vagyok az írásoddal (és magamra is büszke vagyok, mert ilyen hosszú történeteket nem szoktam ennyi idő alatt elolvasni :P) szerintem te is büszke lehetsz magadra, hiszen kihívásra pláne nem olyan könnyű alkotni valamit (-: További sok sikert, kellemes írást és sok-sok tartalmas kritikát kívánok!
    4 pont

    Üdv,
    Sybill Dumbledore, Kritika Klub tag (a Merengő fórumán megtalálsz minket)
    (Merengő Fanfiction)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Keves Sybill!
      Neked is nagyon hálás vagyok a véleményedért; az említett hibákat érzem is, és tudom, hogy bőven lenne mit javítgatni a történeten, igyekszem a továbbiakban az Általad említett hibákat nem elkövetni újra. :) A szám/személyről annyit, hogy a történet E/1+E/2 volt, ami, belátom, még kissé nagy falat volt nekem, sajnos néhol kiestem a "ritmusából", ezt érezhetted Te is.
      Örülök, hogy a hiányosságai ellenére tetszett a történet! :)
      Köszönöm, hogy írtál!
      Üdv: BNori

      Törlés
  12. Kedves Író!
    Először is, hadd köszönjem meg, hogy megírtad a történeted, és ezzel színesítetted a kihívást :))

    *Stílus:
    4 pont
    Bár nem volt teljesen egységes a ragozás, maradtak elírások is, összességében mégis szépen megírt a történeted, gördülékeny, kifejező stílusod van. Ezen kívül én mindenképpen nagyra értékelem, hogy be mertél vállalni egy szokványostól eltérő kifejezésmódot, még akkor is, ha igényel némi újranézést.

    *Kulcsok felhasználása:

    - helyszín: 4 pont.
    Nem túl kreatív randi helyszín, szerintem nem is igazán illik Siriushoz, inkább csak sablonmegoldásnak érzem – ne haragudj meg az őszinteségemért.

    - szín: 3 pont
    Megvolt, de nem túl leleményes a felhasználás, holott az útmutató kifejezetten kreatív megnyilvánulást kért.

    - fogalom:
    3, 5 pont
    Khm-khm, határeset, kicsit túl direkt felhasználás, és engem meglepett, hogy ennyire az elején elhasználtál két kulcsot is.

    - varázsige:
    5 pont
    Tetszett, illett a hős, romantikusra vett Siriusodhoz, jó kis ellenpontot választottál Dolohov személyében hozzá.

    - idézet:
    3 pont
    Nekem hiteltelen James szájából ez a mondat, már ne is haragudj meg érte. Még ha a lány főhősnőd mondja, vagy a javasasszony, Lily Evans, Remus, de James?
    (Nem is igazán értem, hogy lehet kételkedésről és árulásról beszélni egy eleve haldokló szerelmessel kapcsolatban.)

    - titkos kulcs:
    2 pont
    Nekem ezt keresni kellett, és bár megtaláltam, azért nem érzem azt, hogy bele lenne építve a cselekménybe, úgy, ahogy az útmutató kérte.

    *Cselekmény:
    3 pont.
    Vannak nagyon sablonos részek, amiket canon történésekkel egészítettél ki, de nekem nem hihetően. Míg egy másik történetben azt hiányoltam, hogy nincs önálló szerelmi rész, itt pont az a gondom, hogy annyira kiszakítod és átformálod Sirius eredeti karakterét, mintha két párhuzamos univerzium létezne; egy a Tekergők világa, és a másik, a tiéd. Valahogy olyan ez az egész történet, mintha kereszteznéd a Csillagainkban a hibát a HP szereplőkkel. Megvallom őszintén, hogy sokat szenvedtem olvasás közben, mert egyfelől lehetett tudni, hogy merre tart a történet, és meglehetősen sok benne a klisé; maga a Mary Sue figurád jó, csak épp Sirius nem illik hozzá.
    A végső részeket, ezt a síron túli szerelmet főképpen sokallom, pláne, miért a lányhoz megy, mi lesz akkor Feltámasztás kövével? Hogy győz Harry, ha az egyik legfontosabb szereplő, védelmi vonala hiányzik mellőle az erdőben?


    *Választott Szereplőpáros:
    3 pont.
    Mivel a leírásod már magában hordozza a fő történést, a figyelmeztetésben mindenképpen én is hiányolom az OOC és AU megjelöléseket. Bár az önálló karaktered helyes, élvezetesen és jól meg van írva, sajnos nem illik a könyv szerinti Siriushoz, akitől elvetted a jellemét adó legfontosabb részt: hogy él-hal a barátaiért és hogy mekkora bajkeverő. Itt magaslatra emelt, hős, romantikus herceg, éppen csak a fehér ló hiányzik alóla.
    „Ártatlanok voltunk, szűziesek, szeplőtelenek – és megtörtek.” ez lehet, hogy igaz a lányra, de Siriusra, hetedévében? Ártatlan, az, aki valószínűleg havonta más lánnyal járt, még nagyobb valószínűséggel nemi életet is élt?

    *Szubjektív vélemény:
    3 pont.
    Bocsánat, de nem. (harmadszori olvasásra sem)
    Ha talán megállsz ott, ahol Jillian meghal, vagy még inkább, ha létező mardekárost használsz fel partnerként, akkor többet adtam volna. Így nekem sok, tömény, és olyan fura feltételezés, hogy egy varázsló korosztály teljesen különféle természettel megáldott tagjai mind egyféleképpen síron túl tudnának szeretni.

    Köszöntem, további Jó munkát, sok ihletet kívánok neked!
    Lover
    (zsűritag)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Író!

    Stílus: 5 pont
    A stílusoddal nem volt gondom, olvastatta magát a történet a nem megszokott szemszög ellenére, és még úgy is, hogy itt-ott belezavarodtál.
    Kulcsok felhasználása: 1. csomag
    - helyszín: 5 pont
    A helyszín felhasználása számomra megfelelő volt, megvolt a maga jelentősége, szerintem ötletesen oldottad meg.
    - szín: 1 pont
    Itt viszont csalódást okoztál, ne haragudj. Sokkal többet vártam volna ettől a színtől a pironkodáson kívül. Tüzet, elsöprő érzelmeket, satöbbi. Számtalan lehetőség, és kihasználatlan maradt. Nagy kár.
    - fogalom: 5 pont
    Itt picit fogcsikorgatva adom meg a maximumot, mert bár sokszor visszaköszönt a történet során, de épp ezért szájbarágósnak érzem.
    - varázsige: 5 pont
    Itt viszont teljes lelki békével adom meg ismét a maximumot, szerintem ügyesen használtad fel.
    - idézet: 4 pont
    Szép idézetet kaptál, próbáltad is ügyesen eköré építeni az egész történetet, ami nagyjából sikerült is, épp csak az árulás része sántított picit a számomra.
    - titkos kulcs: 5 pont
    Fhú, nem volt könnyű dolgod :D, de ügyesen oldottad meg, még akkor is, ha számomra furcsa volt ez a kis ártatlan Sirius, de elfogadom, hogy volt, lehetett ilyen is.

    VálaszTörlés
  14. Cselekmény: 2 pont
    Sajnálom, de nem. Annak ellenére, hogy a stílusod tetszett, szívesen olvastam a történeted, de maga a cselekmény számomra semmilyen volt, nem az a fajta történet, amin napokig vagy akár csak órákig merengek, mert kérdéseket vet fel bennem, vagy egyszerűen csak érzelmileg hat rám úgy, hogy nem tudom könnyen feldolgozni. Nagyot nyom a latban, hogy a választott szereplőpárosod nem nyerte el kicsit sem a tetszésed, de ezt majd a következő pontnál.
    Választott szereplőpáros: 2 pont
    Siriust nem tudom, képtelen vagyok nővel elfogadni, bár volt már olyan író, akinek sikerült olyan történetet írnia, hogy könnyekben törtem ki, és elhittem, hogy nincs tökéletesebb pár Sirius számára, mint az adott nő. Itt viszont ez nem így volt, sajnálom. Jill számomra olyan kis semmilyen, egyszerűen nem érintett meg a szerelmük, a nő haláltusája, a gondolatai, miszerint Sirius is ártatlan meg szeplőtlen volt… hááát… Annyira nem illettek össze, nem állt össze nekem valahogy a kettejük kapcsolata.
    Szubjektív vélemény: 3 pont
    Fentebb elmondtam mindent, hogy mi volt, ami tetszett, mi volt, ami kevésbé. Igazán sokat nem tudok már hozzáfűzni, mindössze annyit, hogy ne keseredj el, amiért nekem ez most annyira nem lett kedvenc történet, ettől még korántsem rossz!

    Köszönöm, hogy olvashattam.

    Köszönöm!
    Passion (zsűritag)

    VálaszTörlés
  15. Kedves író!

    *Stílus: Tetszett ez a mesélős dolog, bár néhol olyan szájbarágósra sikeredett. Időnként megakadtam az olvasásban, akadtak elírások, de összességében szépen, kifejezően írsz. 3,5 pont

    *Kulcsok felhasználása: 1. csomag
    - helyszín:Egész jól beleillesztetted. Sirius "aranyos" volt, hogy mindent megtesz érte. 4 pont

    - szín: Szerepelt kétszer, de eléggé elsikkadt, hogy mindkétszer valaki arcszínét jelezted vele. 3 pont


    - fogalom:Többször is megjelent, de ha nem tudom, hogy ez a kulcsod, simán elsiklottam volna felette, mert nem fogott meg. 3 pont

    - varázsige: Ez szépen beleillett a történetbe. Az elsőnél - bár nem értettem, hogy miért ezzel kezdi -, simán elhittem, hogy Sirius így letámad valakit. 5 pont

    - idézet: James szájába adni egy ilyen idézetet elég nagy bátorságra vall. Furcsa volt, valahogy máshoz sokkal jobban illett volna, Jamestől kicsit hihetetlen volt. 3,5 pont

    - titkos kulcs: Ott, ahol felhasználtad, nagyon jó volt, de sem a történetre, sem Siriusra nem használnám azt a szót, hogy szeplőtlen. 3 pont

    *Cselekmény: Nehéz megfogalmaznom, hogy mit gondolok. Egyrészről nagyon szépen felépítetted a történetet, dacára annak, hogy szerintem az eleje nagyon el lett húzva. Adott egy hős griffendéles, egy haldokló mardekáros, és az örök szerelem, ami alapjában véve egy megszokott felállás lehetne, és jól meg is írtad. Viszont hatásosabb lett volna, ha az elején nem foglalkozol a betegségével, a halállal annyira. Ha csak a végén derül ki, hogy halálos beteg, az megrendítette volna az olvasókat, nagyot ütött volna, de lehet, hogy ez csak nekem tetszett volna így. :) 3,5 pont

    *Választott Szereplőpáros: Siriust nehezemre esik egy ilyen menthetetlenül szerelmes alaknak elképzelni. Ízig-vérig griffendéles, és ő nem titkolná el mások elől, ha mégis szerelmes lenne. Akkor sem, ha az épp egy mardekáros. Aranyosak voltak együtt, ha elvonatkoztatok Sirius valódi jellemétől, de ez meg azt eredményezi, hogy akkor már csak a neve ugyanaz. 2,5 pont

    *Szubjektív vélemény: Nem volt rossz, bár akadtak benne olyan dolgok, amiken megakadtam. Kezdve azzal, hogy egy mugliszületésű a mardekárba került, holott ez egyáltalán nem volt jellemző. A másik az, hogy Sirius bevitte a lány szüleit a kastélyba, amiről jól tudjuk, hogy lehetetlen, mert a muglik nem láthatják a kastélyt.
    Az évődés, ami az egész történetet uralja, egész szépen átjött. 3,5 pont

    Sok sikert a továbbiakban is!

    Üdv: Zoisite(merengő)

    VálaszTörlés
  16. *Stílus: Hősiesen bevallom, nem szeretem az E/1-ben megírt történeteket. Igazán nem is tudom élvezni az ebben a formában megírt műveket. Bocsi :/ 2 pont.
    *Kulcsok felhasználása: 1. csomag
    - helyszín: Ezt is sikerült beleraknod, még ha csak néhány pillanat erejéig. 4 pont.
    - szín: Szerepelt benne, bár különleges szerepet nem kapott a műben. 3 pont.
    - fogalom: Többször is szerepelt a műben, mégis csak akkor fedeztem fel őket, hogy ott vannak, mikor rákerestem, hogy tényleg benne vannak, vagy kihagytad. 3 pont
    - varázsige: Szerepelt benne. 5 pont
    - idézet: Szépen belefogalmaztad a műbe. 5 pont.
    - titkos kulcs: Ha nem lenne a keresés funkció, akkor igazság szerint fel sem fedeztem volna benne, annyira elnyomta a többi dolog. 2 pont
    *Cselekmény: Néhol nekem nem világos, hogy hol mesél Sirius, és hol van a történet cselekménye, ezt igazán jelölhetted volna valami féle képpen. 3 pont.
    *Választott Szereplőpáros: Amikor megláttam, hogy a lány főszereplőd a mardekárba került azt gondoltam, hogy jee, egy aranyvérű kis csitri, aki majd jól szívatja Siriust. Hideg zuhanyként ért, hogy sárvérű a csaj. Számomra teljesen abszurd, hogy oda kerüljön valaki, ha nem aranyvérű. 2 pont.
    *Szubjektív vélemény: A végére hogy őszinte legyek már vártam, hogy na mikor hal már meg Jill, vagy jön az ellenszer. Csak legyen már valami végre. 3 pont.

    Sheraphine (meri)

    VálaszTörlés
  17. Kedves író!

    *Stílus: 4 pont
    Alapjában véve nem szeretem az E/1-es történeteket, de ez itt nem akasztott meg

    *Kulcsok felhasználása: 1. csomag

    - helyszín: 4 pont
    Sirius elvitte ide Jilt, és bepillanthattunk egy kicsit boldogabb jelenetekbe is. Nagyon lovagias volt tőle.

    - szín: 3 pont
    Ezzel a kulcsoddal nem vagyok megelégedve. Kétszer szerepelt ugyan, de a legegyszerűbb megoldást választottad.


    - fogalom: 3 pont
    Benne volt, ahogy kellett, de semmi extra, akár csak a színnél.

    - varázsige: 5
    Ezt sikerült a legjobban felhasználnod. Dolohov helyében még az óriáspolipot is szívesebben láttam volna vendégül, mint Siriussal párbajozni. :)

    - idézet: 3.5 pont
    Nem jött át úgy, ahogy kellett volna. Felhasználtad, mert muszáj volt, de a legrosszabb ember szájába adtad ezt az idézetet.

    - titkos kulcs: 3 pont
    Siriusra a legcsekélyebb mértékben sem lehet ezt a szót használni, ahogy egy 17-18 éves fiatalra sem (a legtöbb esetben). Befogadta a történet, de nem a legjobb választás volt.

    *Cselekmény: 3 pont
    Sajnálom, de nekem ez nem jött át. Szépen felépítetted, foglalkoztál is vele, ez látszik, de túl sokáig húztad. A szerelmes lány, aki haldoklik, és egy hűséges fiú, aki még a lány halála után is kitart a végsőkig.

    *Választott Szereplőpáros: 2,5 pont
    A két főszereplőd jó, de külön-külön. Siriust rettenetesen átformáltad, nem tudtam, hogyan képzeljem el. Jil meg az a tipikus szerencsétlen hősszerelmes, akinek meg kell halnia a mű végén, majd a halál után újra egymásra találnak.

    *Szubjektív vélemény: 3 pont
    Nem nyerte el a tetszésemet, pedig nagy lelkesedéssel álltam neki az olvasásnak. Sajnálom.

    Köszönöm, hogy olvashattam és sok sikert!

    Vicaa (merengő)

    VálaszTörlés